Månedlige arkiver: september 2023

Ukens leder

Forskningsdagen på MED – en inspirasjon til samarbeid

Forskningsdagen på MED samlet om lag 100 vitebegjærlige K2-ansatte denne uken. Hovedtema var samarbeid og nye allianser, både innad på instituttet og utad formidlet via foredrag og posterpresentasjoner og uformelle diskusjoner.

To arbeidsgrupper presenterte tiltak for å bedre samarbeidet. Den mest spennende var en «matchmakerfunksjon» kalt Science Match som skal fasilitere samarbeid både på K2 og fakultetet. Som app eller hjemmeside er det tenkt at Science Match skal hjelpe K2-ansatte og studenter til å finne kompetanse, instrumenter, utstyr og kjemikalier som finnes i miljøet. Man trenger kanskje ikke dra til California for en kompetanse som finnes i etasjen under. I den etterfølgende diskusjonen ble det løftet fram at en del uniiversiteter har en ordning der PhD og Masterstudenter roterer mellom flere forsningsgrupper. Dette synes jeg er et spennende konsept som vil kunne øke studentenes kompetanse og stimulere til samarberide – kanskje kan implementeres i det 4-årige PhD-løpet ved fakultet? Oppfordring til fakultetsledelsen nå oversendt!

Men forskning og samarbeid krever midler. Eystein Jansen, kanskje den mest meriterte forskeren på UiB og visepresident i det Europeiske forskningsrådet (European Research Council, ERC) , fortalte om søkemulighetene der.  Fra ERC kan både unge (starting grant), de som er underveis (consolidator) og etablerte (advanced) få penger. Det utlyses også Synergy Grants for banebrytende forskning der 2-4 partnere går sammen om å skape noe helt nytt. Unikt for ERC-bevilgningene er at det bare er et kriterium, scientific excellence! Norge kommer ikke så godt ut i denne konkurransen verken i foprhold til våre nordiske naboer, og i hvert fall ikke i forhold til land som Israel, Sveits, og Nederland som ligger i verdenstoppen på innovasjon og teknologi. Det er for få fra UiB som søker. De som vil søke kan få god støtte av Forskningsavdelingen og det kan søkes om posisjoneringsmidler. Det er også mulighet å melde seg som paneldeltager og slik lære mer om søknadsprosessen og hva som kreves.

Senere på dagen fikk vi en redegjørelse fra Ole Johan Borge, avdelingsdirektør i avd. helseforskning og helseinnovasjon i Norges Forskningsråd. Vi kan ikke forvente at forskningsrådet får mer midler fremover og konkurransen er hard, men det finnes muligheter og det er K2’ere som lykkes. Blant annet fikk Øystein Flugeog Johan Tronstad nå tilslag under Kvinnehelseprogrammet for forskning på ME – gratulerer!

Kvinnehelse er en av de tematiske paraplyene ved fakultetet som har flere sterke miljøer, og der det kan forventes at det kommer øremerkede midler i tiden fremover – jeg tror de fleste gruppene kan ha et kvinne- eller kjønnsperspektiv på forskningen sin, så her er det bare å jobbe strategisk.

Et annen tematisk paraply er bioinformatikk som blir en viktigere og viktigere del av forskningen på fakultetet. Her trenger vi å bygge opp et sterkere miljø på fakultetet og bedre servicen til gruppene slik at ikke bioinformatiske analyser ikke blir den store bremseklossen i prosjektene – hvis det tar år å få analyserte dataset taper vi i konkurransen.

Sist, men ikke minst var posterkonkurransen en forfriskende og interagerende øvelse, men svært gode og varierte presentasjoner. I hard konkurranse stakk Marianne Hannisdal og medarbeidere fra K2 og Biomedisin av med seieren med en poster om bruk av MRI og kunstig intelligens for å prognostisere utviklingen av gliomer – gratulerer!

Forskningsdagen var en suksess og vil helt sikkert stimulere til mer samarbeid på tvers av grupper og institutter og fakulteter – dette trenger vi mer av.

 

Eystein Husebye
Nestleder K2

Frokostseminar 3.oktober: Lov og rett/rett og galt – hva er bioetikk?

Ny bioteknologi gir fantastiske nye muligheter: gentesting, genmodifisering, kloning og assistert befruktning kan både skape, endre og redde liv. Men alt bør ikke være lov, og alt er heller ikke lov. Hvor grensen skal gå, eller hva som er rett eller galt, er ofte vanskelig å bestemme.

Seniorrådgiver Eirik Joakim Tranvåg, lege og medisinsk etiker, skal i dette frokostforedraget snakke om hvordan bioetikk hjelper deg å rydde i mylderet av argumenter, verdier og muligheter. Hva står egentlig på spill, og for hvem? Hva er de viktigste argumentene? Og hva er det rette valget for deg?

Tid: 3. oktober kl. 8.30-9.15.
Sted: Litteraturhuset i Bergen, sal Olav H. Hauge og digitalt.

Les mer og påmelding. 

DKNVS priser for yngre forskere

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab inviterer fagmiljø ved norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner til å nominere forskere under 35 år til to vitenskapelige priser, én innen humaniora og én innen naturvitenskap (medisin er under naturvitenskap). Prisene er på 75.000 kroner hver. Nominasjonsfristen er 15. oktober.

https://www.dknvs.no/priserutmerkelser/vitenskapelige-priser/

UTENLANDSOPPHOLD – NYE NETTSIDER – NYTT SØKNADSSKJEMA

Denne uken publiseres nye nettsider som gjelder finansiering av utenlandsopphold for stipendiater og postdoktorer – søknad om støtte til utenlandsopphold for stipendiater og postdoktorer.

De viktigste endringene:

  1. Man kan søke hele året, og søknader blir behandlet fortløpende! (Hurra!)
  2. Fakultetet må ha søknadene senest 3 måneder før utenlandsoppholdet starter
  3. Instituttleder trenger dermed ikke å samle opp og prioritere søknadene, bare skrive en uttalelse/godkjenning av utenlandsoppholdet (kan gjøres pr epost)
  4. Søker må også legge ved en anbefaling/uttalelse fra sin veileder/mentor, som må vurdere ut fra de kriterier som gjelder (står listet opp på nettsiden),
  5. og kanskje best av alt: søknadene sendes i Skjemaker, hvor de også kan laste opp vedlegg

Engelsk side og skjemaker publiseres litt senere! (jobber med saken)

Vi håper dette gjør prosessen enklere, og at det går raskere for den enkelte å få svar på sin søknad.

Søknadsfrist 1.10. gjelder ikke mer, så dersom noen er i prosess med søknad nå, så bør de vente med å sende inn til ny nettside er oppe.

Der finner de lenke til skjemaker (søknadsskjema).

SFI-utlysing i 2024: Info- og innspelsmøte

Passer for: Bedrifter, universitet og forskingsorganisasjonar, offentleg sektor, forskarar

Påmeldingsfrist: 9. oktober kl 08.00

Digitalt: Arrangementet strømmes

  1. okt kl 13:30 – 15:30

Forskingsrådet vil i løpet av 2024 kunngjere midlar til ca. åtte Sentre for forskingsdriven innovasjon (SFI). Vi vurdere endringar og ønske dialog med interessentar om slike. I møtet ber vi også om innspel om kva som kjenneteiknar eit vellykka SFI og korleis senterordninga kan føre til meir innovasjon.

https://www.forskningsradet.no/arrangementer/2023/sfi-utlysing-mote/


Young Researchers Night

Join us for an ‘Energetic’ evening of science, socializing and music on 29th September!

 The Young Academy of Norway (AYF) and UIBdoc cordially invite you to join us at the Young Researchers Night in Bergen which will take place at EITRI on 29th September. This year’s theme for the “Forskningsdagene” is centred around Energy. This event will delve into offshore wind generation, the perspectives of Norwegians regarding energy production, burnout, and the advancement of academic career paths.

Hosts: Mari Skuggedal Myksvoll (AYF) and Salwa Suliman (AYF)

Program
19:00 Doors open
19:00 – 19:30 Mingling with pizza & drinks
19:30 Welcome (short info about AYF and UiBdoc)
19:35 Thea Gregersen, Senior Researcher, Norce: ‘Norwegians’ view on energy production’
20:00 Lise Doksæter Sivle, Researcher, Institute of Marine Research: ‘Offshore wind production and noise in the ocean’
20:20 Break + Drinks (Violinist Masoumeh Jahani Kadousaraei, PhD student, UiB)
20:30 Silje Mæland, Professor, Department of Global Public Health and Primary Care, UiB: ‘Burnout (Work/Life Energy)’
21:00 Career Development dialogue: Salwa Suliman (UiB), Mari Skuggedal Myksvoll (Institute of Marine Research) and Valentyn Oksenych (UiB)
21:30 Mini-Concert by ‘Specific Moments’ (Funky Indie Pop/ Rock)
23:59 Doors close

The primary audience is early career researchers, including PhD students. However, the event is open to everyone, and we extend a warm welcome to students who have an interest in science to join us.

The event is free of charge and will take place at EITRI (Haukelandsbakken 31).

A complimentary bar and pizza will be provided for early arrivals. 

Please register for the YRN Bergen 2023 event here: https://app.checkin.no/event/61744/young-researchers-night-bergen

More information is found at the Facebook-event: https://fb.me/e/GJ2U46xJ  

Seminarserie Senter for ernæring, mandag 2. oktober

Senter for ernæring har gleden av å invitere til et nytt seminar i vår seminarrekke. Serien tar opp sentrale utfordringer innen ernæring og helse.

Tittel: Research projects at the Center for Sustainable Diet, Norwegian Institute of Public Health 

Foreleser: Mari Mohn Paulsen, seniorforsker, Folkehelseinstituttet

Moderator: Hanne Rosendahl-Riise

Tid: Mandag 2. oktober 2023 kl. 14.30-15.30

Sted: Aud. 4, BB-bygget 

The Center for Sustainable Diet was established in January 2023 and aims to be a leading knowledge and research center that paves the way towards a more sustainable diet. In the presentation, I will, among other things, talk about the research projects NOR-Eden and NewTools which deal with sustainable diet and food systems in Norway, in addition to NUTREAT and GAIN which are more clinically oriented and deal with the prevention and treatment of malnutrition for patients with cancer.

Det blir lett servering.

Velkommen!

Disputas – Karen Galta Sørensen 06. Oktober .2023

Prøveforelesning:      6. oktober 2023 kl. 09.15
Sted:                              Aulaen, 2. et. Sydbygg, Stavanger Universitetssykehus
Oppgitt emne:                «The role of infant nutrition in asthma and allergy development»

Bilde / ill: Svein Gabrielsen Lunde

Disputas:                     6. oktober 2023 kl. 11.00

Sted:                              Aulaen, 2. et. Sydbygg, Stavanger Universitetssykehus

Avhandlingens tittel:      «Asthma, atopy, and lung function in young adults after hospitalization for bronchiolitis in infancy»

  1. opponent: Professor Klaus Bønnelykke, Københavns Universitet, Danmark
  2. opponent: Førsteamanuensis Emma Goksör, Gøteborgs Universitet, Sverige
  3. medlem av komiteen: Førsteamanuensis Katrine Brække Norheim, Universitetet i Bergen

Disputasen blir ledet av professor Tor Ketil Larsen.

Åpent for alle interesserte

Pressemelding

Ukes leder

Det er tid for medarbeidersamtaler igjen

Medarbeidersamtalene er et ledd i målrettet ledelse og medarbeiderutvikling. Derfor skal de være årlige, systematiske og gjensidig forberedte personlige samtaler mellom en medarbeider og nærmeste overordnede. Alle ansatte som har hovedstilling ved UiB, skal ha medarbeidersamtaler. Dette inkluderer også stipendiater. For ansatte med bistilling kan leder bli enig med den ansatte at det ikke er nødvendig.

Medarbeidersamtalene er en viktig arena for å avklare forventninger til prestasjoner, gi gjensidig tilbakemelding og innsikt i hverandres arbeidssituasjon og ta opp arbeidsmiljø og forhold ved arbeidsplassen. Samtalen skal knyttes opp til K2s strategiske planer og være et reelt og resultatorientert ledelsesverktøy for å oppnå fastsatte mål.

Elementer knyttet til livsfase kan tas opp som tema. Samtalen skal videre nyttes til å avdekke kompetansebehov, endring og utvikling. Innholdet i medarbeidersamtalen skal fokuseres rundt forhold leder og medarbeider kan gjøre noe med.

Det er viktig å kommunisere hva man ønsker å oppnå i medarbeidersamtalen og tilrettelegge for den fortrolighet som trengs for at samtalen skal ha merverdi for begge parter. Dette kan være en gradvis prosess som kan ta noe tid.

Overfor utenlandske medarbeidere er det viktig å ha oppmerksomhet på deres behov for å forstå overordnede strategier og mål for virksomheten, betydningen av et godt og inkluderende arbeidsmiljø og den enkeltes muligheter for bidrag til felleskapet. Aktuelle tema kan også være deres sosiale nettverk, tillit vis a vis leder og kolleger, opplevelse av tilhørighet og i noen tilfeller tilrettelegging og integrering også utenfor arbeidsplassen.

Som en naturlig del av resultatvurderingen og forventningsavklaringen inngår den avtalefestete samtalen rundt lønnsforhold som en del av medarbeidersamtalen. Det er da viktig å huske på at vi har etablerte systemer for lønnsforhandlinger. Det pågår som dere vet lønnsforhandlinger nå i høst.

Jeg har som instituttleder ansvar for at alle medarbeidere gjennomfører årlige medarbeidersamtaler og er ansvarlig for at resultatene fra samtalene tas med i enhetens planer og budsjett. Det er ikke mulig å gjennomføre dette for alle K2s ansatte, slik at gjennomføring av samtalene er delegert. Jeg har medarbeidersamtaler med forskningsgruppelederne, mens de igjen har ansvar for deres gruppemedlemmer. Når det gjelder administrativt ansatte, har administrasjonssjef Maria Holmaas ansvaret. I utgangspunktet skal stipendiatene få medarbeidersamtale med en som ikke er veileder, feks. en gruppeleder. Dette kan være vanskelig å gjennomføre ved K2 siden vi har så veldig mange stipendiater, og her er stipendiatenes ønske viktig å møte.

Minner om å registrere ferien innen 1. oktober. Dette er ikke bare viktig for å ha oversikt over når den enkelte tar ut ferie og hvor mye som ev. skal overføres til neste år, men får betydning i vårt budsjett ved et større underskudd.

Vil til slutt minne om Fakultetets forskningsdag på tirsdag!

Ha en fin helg!
Pål

Intern kontroll av GMO areal og arbeid

Alle institusjoner som bruker genmodifiserte organismer, er pliktige å føre kontroll med den innesluttede bruken

(https://lovdata.no/forskrift/2001-12-21-1600/§16). Det er lenge siden dette ble gjennomført. K2 vil derfor ha en gjennomgang med

alle forskningsgrupper som har utført GMO forsøk/arbeid i 2022 og 2023.  Fokus vil være på inneslutningstiltak og andre vernetiltak som for eksempel sikkerhetsrutiner og håndtering av avfall, i tillegg til registreringsprotokoll  og labjournaler. Før gjennomgangen vil vi be om at risikovurderinger og arbeidsprosedyrer sendes til HMS-koordinator Siv Lise Bedringaas (Siv.Bedringaas@uib.no).

Forskingsgrupper som dette gjelder, kan bruke denne lenken for å reservere tidspunkt for møte. Vennligst bruk navn og forskningsgruppe.  https://doodle.com/meeting/participate/id/bqZBOjDd

Ta kontakt om ingen av tidspunktene passer.

Kontrollen vil bli gjennomført av HMS-koordinator Siv Lise Bedringaas og vernetjenesten.

Life Science Research Data Management course

We (ELIXIR Norway and Digital Life Norway) are pleased to announce the Life Science RDM course for current and future life scientists in Norway.
All Norwegian universities require a DMP for all projects. All projects that receive funding from the Norwegian RCN are required to submit a data management plan as soon as possible after the contract with the RCN has been signed. This course focuses on how to generate a data management plan for a Life Science research project that will meet both requirements.

We would like to invite researchers (PhD candidates, Post Doctoral Fellows, Researchers, Associate Professors and Professors) in existing and upcoming Life Science projects to develop their DMP in this course.
Maximum number of participants: 45
The course will take place if there are at least 10 participants.

Program:

06.10.2023: Introduction to DMP and DSW

13.10.2023: Data classification + Information on national storage & analysis infrastructures

20.10.2023 Metadata standards, identifiers/Vocabularies/Ontologies

27.10.2023 Ethical, Legal and Social Implications (ELSI)

03.11.2023 Archive and Deposition repositories

10.11.2023 Intellectual Property Rights & Licensing

More information: https://www.uib.no/en/ii/164749/life-science-data-management-planning-workshop

Registration: https://nettskjema.no/a/353512#/page/1