Rovtidsskrifter og falske konferanser

k2nytt_uke-14_rovtidsskrifter_bealls-listHar du noen gang fått invitasjoner til å skrive anmeldelser eller redigere spesialutgaver for tidsskrifter som du aldri har hørt om før? Eller har du noen gang blitt invitert til å lede en sesjon på en ny konferanse innen ditt felt, fordi du er ”slik en ekspert” – selv noen ganger innen et fagområde som slett ikke hører til ditt spesialfelt?

Vel, de fleste av oss har opplevd dette, og noen av oss kan motta et dusin slike invitasjoner i løpet av en uke. For unge forskere tidlig i karrieren kan det være lett å bli lurt av disse invitasjonene første gang man får dem. Det er selvfølgelig smigrende for enhver forsker å bli invitert til å holde et innlegg eller lede en sesjon, slik som det skjedde med oss denne uken.

Vær oppmerksom på disse såkalte “rovkonferansene”: Du er invitert til å lede og tale, men du må fortsatt betale en høy deltakeravgift. Angivelig arrangeres de fleste av disse konferansene, men de annonserte hovedtalerne dukker sjelden opp. De takker som regel nei. Dermed risikerer du å ende opp på en konferanse sammen med noen få andre som også har blitt lurt til en høy pris.

Tilsvarende kan “rovtidsskrifter” lure deg til å skrive en artikkel for dem, som de til slutt vil publisere uten fagfellevurdering og revidering (du gjør det selv), og du må betale for alle publiseringskostnadene. Dette er en åpenbar tap-tap-situasjon, da du i tillegg aldri vil få noen siteringer!

Så vær på vakt, og ikke la deg lure av denne svindelen. Og om du skulle være i tvil, så spør andre før du takker ja.

Her er to nyere artikler for de som ønsker å lese mer om dette:

http://www.sciencemag.org/careers/2016/11/dubious-conferences-put-pose-symposium
http://www.nature.com/news/predatory-journals-recruit-fake-editor-1.21662

Den ene er om rovkonferanser og hvorfor du ikke bør svare på slike invitasjoner. Den andre handler om rovtidsskrifter, og at det ikke var noe problem å sysselsette dr. “Fraud” som ny redaktør i disse!

Stephanie Le Hellard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *