Evolusjon og revolusjon i akademisk publisering

Roland JonssonPublisering i vitenskapelige tidsskrift har lenge vært ganske enkelt. Forskerne har sendt inn manuskript med deres seneste arbeid, som så er blitt evaluert av eksperter innen feltet, type satt, trykket og solgt til bibliotek, universitet og andre interesserte – og dette var ganske lønnsomt for en de fleste forlag.

Dette er ikke lenger tilfelle. Måten vitenskapelig data og informasjon er delt på har forandret seg drastisk i den digitale verden. I økende grad konkurrerer forlagene med å tilby tilleggs service som hjelper forfattere og lesere gjennom presentasjoner i media og vitenskapelige blogger. Likevel tar tidsskriftene seg betalt for subskribering eller nedlastning av artikler, begrenset til dem som har råd til dette.

Som en delvis løsning til dette problemet har fritt tilgjengelig, elektronisk vitenskapelig publisering, også kaldt “Open Access Publishing” økt. Dette gir full tilgang for alle, uansett formål, men overfører publiseringskostnadene til forfatteren eller dens organisasjon. Ingenting er gratis! På den annen side, UiB tilbyr adgang til å få dekket kostnadene til «Open Access Article Processing Charges».

En annen side av “open access” modellen er en rask økning i antall dårlige forlag med eneste formål å gjøre store penger, uten hensyn til vitenskapelig kvalitet. I 2011 var det identifisert 18 forlag med useriøs hensikt. I 2015 er tallet øket til 693. Listen blir oppdatert igjennom året på bloggen Scholarly Open Access, http://scholarlyoa.com. Ta en titt på denne listen når mailboksen din blir bombet med uendelig antall tilbud for publisering.

Godt nyttår!

Roland Jonsson

PS. Ikke glem å verifisere at alle arbeidene dine fra 2014 har blitt tillagt i Cristin.

Sjekk via https://www.cristin.no/as/WebObjects/cristin.woa/8/wa/registrering?la=no. Logg inn ved å velge organisasjon «Universitetet i Bergen» , og så ditt ordinære brukernavn og passord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *