Minneord om Torunn Fiskerstrand (31.05.1965-01.01.2019)

Vår kjære kollega Torunn Fiskerstrand døde 1. nyttårsdag av kreft, 53 år gammel. Hun arbeidet som overlege ved Avdeling for medisinsk genetikk på Haukeland Universitetssykehus i nesten tjue år, og hadde også bistilling som førsteamanuensis ved Klinisk institutt 2. En av våre aller beste medisinske genetikere er gått bort, så altfor tidlig. Kombinasjonen av akademisk tenkesett, godt klinisk skjønn, humor og hjertevarme gjorde Torunn til en drømmekollega som er dypt savnet.

Torunn var både en dyktig kliniker og en fremragende forsker og underviser. Hennes nysgjerrighet, intellekt, arbeidskapasitet, grundighet og unike evne til å gå i dybden av en problemstilling ledet ofte frem til helt nye forklaringer på hittil ukjente arvelige sykdommer. Flere av oppdagelsene hennes ble publisert i de beste internasjonale fagtidsskriftene. Det vitenskapelige høydepunktet hennes var funnet av en ny årsaksmekanisme for arvelig diarre, «Familial diarrhea syndrome caused by an activating GUCY2C mutation», som ble publisert i prestisjetunge New England Journal of Medicine med Torunn som førsteforfatter. Denne monumentale artikkelen fikk prisen som Årets publikasjon 2012 ved Det medisinske fakultetet.

Torunn var brennende engasjert i faget sitt, og delte raust av sin kunnskap til alle; studenter, PhD-kandidater, sykehuskollegaer, fastleger, politikere, helsebyråkrater og hele befolkningen. Hun ønsket så inderlig å øke kompetansen innenfor medisinsk genetikk hos alle som kunne ha nytte av det. Torunns dyktighet og allsidighet innenfor faget gjorde henne svært etterspurt til ulike verv. Hun har vært leder for Norsk forening for medisinsk genetikk, vært medlem av Bioteknologirådet og ellers har hatt mange oppdrag for både Helsedirektoratet og Legeforeningens faglige del. Hun var utholdende og rettskaffen, og snakket med tydelig stemme når det var nødvendig.

I de kliniske fagmiljøene i Norge er Torunn kanskje aller mest kjent som arkitekten bak Norsk portal for medisinsk-genetiske analyser (www.genetikkportalen.no). Genetikkportalen er fra dag én blitt et uunnværlig internettverktøy for å finne ut hvilke gentester som er indisert ved ulike problemstillinger og hvor de tilbys. Portalen inneholder nyttige brukerveiledninger, de fleste skrevet av Torunn – i tråd med hennes urokkelige tro på opplæring og økt kompetanse. Etter at hun ble syk, har Torunn brukt mye av sin arbeidstid på å lage en ny modul for genpanelanalyser, og hun planla også en molekylærpatologi-modul. Dette blir det nå vårt ansvar å videreføre.

Torunn var en solstråle i vår hverdag, full av omsorg for andre. Hun inspirerte og motiverte oss alle, men var – og vil forbli – et spesielt viktig forbilde for kvinner i vårt fagmiljø. Vi vil huske Torunn som en dedikert og allsidig person, også når det kom til fritidsinteressene friluftsliv, musikk, kunst og tango.  Takket være sistnevnte interesse traff hun sin Peter fra Nijmegen. Våre varmeste tanker går til ham og hennes nære familie.

Hvil i fred, kjære Torunn!

Kollegene ved Klinisk institutt 2 og Avdeling for Medisinsk Genetikk

 

Én kommentar til “Minneord om Torunn Fiskerstrand (31.05.1965-01.01.2019)

  1. Sieglinde Schierl

    Torunn war die liebenswürdige Tochter meiner Freundin Annbjörg, die leider 14 Tage nach ihr verstorbe ist. Wir haben Torunn als Studentin bei ihrem Besuch in Österreich kennengelernt, sie war ein so angenehmer, fröhlicher Gast.
    Ihre Mutter Annbjörg hat mir oft von Torunn und ihrer Arbeit als Ärztin berichtet.
    Ich werde immer gerne an meine Norwegerinnen denken.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *