Månedlige arkiver: juni 2016

God sommer

sommer4Dette er det siste nummeret av K2Nytt før sommeren og det er naturlig å ta en liten oppsummering på det første halvåret av 2016. Det har vært preget av både opp- og ned-turer. Den desidert største nedturen var Helga Salvesens død i januar. Helga var en ener på mange måter og hennes bortgang rørte oss alle. Å ta vare på hverandre i hverdagen er den beste måten å hedre henne på.

Det har vært mange oppturer dette halvåret. Hva som er viktigst, avhenger av hvem du spør. Stian Knappskog vil kanskje svare at han fikk Søren Falk sin pris for yngre forskere. Torbjørn Jonung vil kanskje si at han mottok undervisningsprisen, mens Eystein Husebye at EU prosjektet hvor han er koordinator, går på skinner. Siv som har oversikt over økonomien vil kanskje svare at K2 budsjettet er i balanse. For egen del vil jeg anføre at vi fått på plass en ny strategiplan for instituttet med klare mål og tiltak. Den vil vi komme tilbake til over sommeren.

Uansett, det går mot sommer og det gjelder å lade batteriene og innse at livet er mer enn jobb og K2

God Sommer!
Per

 

Håndklær til bruk for ansatte i Laboratoriebygget

Det er nå tilgjengelig håndklær i dusjrom/garderober for ansatte som ønsker å dusje ved ankomst til jobb.
Håndklærne ligger på hylle i dusjrommet. Det er viktig at de etter bruk blir kastet i tøysekk på stativ inne i dusjrommet.
NB! SYKEHUSKLÆR SKAL IKKE KASTES I DISSE TØYSEKKENE.
Vi vet at mange av våre ansatte sykler eller løper til jobb, og det er derfor hyggelig å kunne tilby dette tiltaket.
Det er foreløpig en prøveordning.

 

Skriv så du blir lest! Skrivekurs for UiB forskere

BlyantDet inviteres til nytt skrivekurs 21. september, for forskere som vil skrive treffsikre kronikker, blogginnlegg og andre populærvitenskapelige tekster

Alle forskere ved UiB, inkludert stipendiater, er velkommen til å søke plass på dette kurset.

Denne gangen prioriteres deltakere som er tilknyttet prosjekter og sentre med ekstern finansiering, for eksempel fra EUs forskningsprogrammer, Forskningsrådet, Bergen forskningsstiftelse og lignende.

Søknadsfrist 31. august.
Mer informasjon og påmeldingskjema på ansattsidene:
http://www.uib.no/foransatte/99055/skriv-s%C3%A5-du-blir-lest

 

Forskningskonferansen 2016

Helse Vests årlige forskingskonferanse blir arrangert torsdag 27. og fredag 28. oktober 2016 i Os, utenfor Bergen (Solstrand Hotel & Bad). Arrangør er Det regionale samarbeidsorganet mellom Helse Vest, Universitetet i Bergen og Universitetet i Stavanger. Målgruppe for konferansen er m.a. styremedlemmer, ledere, forskere og brukere.

Frist for påmelding 31. august 2016

For program og påmelding

Parkering i sommer

13511514_1040558346038933_544500915_nParkeringsansvarlig for plassene på taket tar sommerferie 8.juli (uke 27).
Uke 27 er den siste uken for utdelt  parkering. Etter dette vil det bli første mann/kvinnen til mølla som gjelder. Ny mulighet om å søke parkering vil bli sendt ut mandag 8.august. Denne oversikten vil da gjelde ut året.

Om du har spørsmål kan du kontakte Ingvild Jonsvoll i ekspedisjonen 8etg. (Ingvild.Jonsvoll@uib.no / 55973050)

Look to Israel?

Eystein 2For et par uker siden hørte jeg professor Ulf Landegren fra Uppsala Universitet snakke om innovasjon og kommersialisering av forskningsresultater. Landegren selv har utviklet en rekke innovative molekylære verktøy til måling av DNA, RNA og proteiner i blod og vev, noe som har resultert i en lang rekke patenter og selskapsdannelser, blant annet Olink (www.olink.com).

Landegren hadde også betraktninger om hvordan myndigheter og universiteter la til rette for innovasjon og presenterte en figur som viser hvordan en rekke land fordeler seg med tanke på andel av brutto nasjonalprodukt brukt på forskning og utvikling i forhold til antall forskere og ingeniører. Figuren er hentet fra en artikkel i Nature Immunology (Kollias  og Lambris, 2015) der Greske forskere påpeker alt som ikke fungerte i Gresk forskningspolitikk. De nevner blant annet politisk styrt forskning uten klar strategi, ingen reell evaluering av pengebruken og når evaluering gjøres får den ikke konsekvenser.
ChartForskning og utvikling (R & D) versus forskere/ingeniører per million. Sirklenes størrelse reflekterer størrelse på beløpene benyttet til R & D.

Ikke helt overaskende er Norge klart dårligst av de nordiske landene når det gjelder pengebruk, til tross for at det synes å være tverrpolitisk enighet om at det skal satses mer på forskning og vi er «et av de rikeste landene i verden». Et annet slående trekk som plasserer oss på det Landegren mener er feil banehalvdel, er at Norge har svært mange forskere per million innbyggere i forhold til tilgjengelige forsknings- og utviklingsmidler. Ved første øyekast kan det synes bra med mange forskere, men om begrensede forsknings- og innovasjonsmidler fordeles på veldig mange hender så er sjansen stor for at det blir litt om mye og lite gjennombruddsforskning som kan kommersialiseres. Kikker man over på den andre banehalvdelen finner man Israel alene innenfor 16-meteren med en andel av brutto nasjonalprodukt på 4,3 % fordelt på ca 1600 forskere per million. Kanskje er det en sammenheng mellom dette og det faktum at Israel produserer flere high-tech bedrifter enn land som Storbritannia, Canada, og Kina. Kanskje har vi noe å lære av både Israel og våre nærmeste naboland.

God helg når den tid kommer!

Eystein

HMS-hjørnet

Invitasjon til brukeropplæring i EcoExposure – påminnelse

UiB og K2 skal benytte EcoExposure som eksponeringsregister for ansatte og studenter som kan bli eksponert for stoffer som kan gi alvorlige sykdommer over tid. K2 får besøk av Bente-Lise Lillebø fra HMS-avdelingen, som skal informere om hvordan vi som brukere skal registrere eksponering.

Tid: Torsdag 23. juni, klokken 12.30-13.30
Sted: Auditorium 4, BB-bygget

Vel møtt!