Daglige arkiver: 12. januar 2024

Godt nyttår!

Nå når vi begynner på et nytt år, er det tid for å reflektere litt over fortiden og se fremover mot fremtiden. For mange av oss betyr dette å vende tilbake til arbeidet etter en velfortjent pause. Som del av et stort institutt ved et universitetssykehus med mange kliniske spesialiteter inklusive farmasi og ernæring med ansatte som underviser og utfører forskning, har du en unik mulighet til å sette tonen for det kommende året.

Det er viktig å anerkjenne utfordringene vi alle har møtt de siste årene, inkludert pandemien og dens innvirkning på vårt arbeid og personlige liv, samt kutt i offentlig finansiering, som har resultert i et negativt overskudd i økonomien. Imidlertid er det også viktig å fokusere på det positive og se etter måter å bevege os i rett retning fremover på. Dette kan inkludere å sette nye mål, utvikle nye strategier eller rett og slett finne nye måter å kommunisere med kollegaer på. Det er viktig å huske at utfordringer er en naturlig del av enhver organisasjons vekst og utvikling. Ved å jobbe sammen og fokusere på våre styrker, kan vi finne nye og innovative måter å overvinne disse hindringene. Dette kan inkludere å utforske nye finansieringskilder, utvikle nye samarbeid og partnerskap eller rett og slett finne måter å strømlinjeforme driften vår på.

Således er det å komme tilbake til arbeidet i det nye året en mulighet til å starte på nytt og stå for en positiv påvirkning. Ved å fokusere på det positive, investere i miljøet og opprettholde åpne kommunikasjonslinjer, kan vi alle bidra til å legge grunnlaget for et vellykket år fremover.

Den kunstig intelligente milliarden

I september lanserte regjeringen en satsing på forskning og innovasjon innen kunstig intelligens (KI) og digital sikkerhet

Satsingen skal være «på minst 1 mrd. kroner over fem år» (2024-28) og ha tre hovedspor:

  • Samfunnskonsekvenser
  • Teknologiutvikling
  • Innovasjon

Forskningsrådet har hatt en ekspertgruppe som har gitt anbefalinger til innretning på KI-milliarden. UiB har vært representert ved prorektor Pinar Heggernes. De har beskrevet nåsituasjonen og forventninger til satsingen samt gitt forslag til overordnede tiltak.

Satsningen skal ha tre tverrgående, overordnede tema: tillit, ansvarlighet og kreativitet. Ambisjonen er at satsingen er både langsiktig, fruktbar, banebrytende og tverrfaglig.

Oppfølging på UiB berør både forskning, innovasjon og utdanning. UiB vil organisere et mobiliseringsarrangement når de første utlysningene åpner rundt påske. Hensikten er å identifisere muligheter for tverrsektorielle og tverrfakultære samarbeid og legge et godt grunnlag for søknadsarbeidet.

Les mer om mobilisering ved UiB her

Les mer om UiB AI

Vestlandslegen kolleger – Katrine Brække Norheim

Hei kjære kollegaer i K2,

Mitt navn er Katrine Brække Norheim. Jeg er avdelingssjef ved Revmatologisk avdeling ved Stavanger Universitetssjukehus.

Jeg er spesialist i indremedisin og revmatologi. Jeg er ansatt som 1. amanuensis ved K2, med arbeidssted i Stavanger.

Foto /ill:. Privat

Jeg har undervisning for medisinstudenter fra UiB MED8 og for studenter i Vestlandslegen innenfor revmatologi. Det er spennende og lærerikt å få holde studentundervisning, og jeg håper jeg kan bidra til å gjøre studentene nysgjerrige og trygge i møte med pasienter. Jeg er spesielt opptatt av å hjelpe studentene å utvikle et godt klinisk blikk og å møte pasientene med respekt og verdighet. Gjennom mitt engasjement ved UiB ønsker jeg å bidra til et medisinstudium som gir trygge leger som ivaretar pasienter, kollegaer og seg selv.

Vestlandslegen kolleger – Svein Joar Auglænd Johnsen

Hei kjære kollegaer i K2,

Jeg heter Svein Joar Auglænd Johnsen og har spesialisert meg innen indremedisin og revmatologi. For tiden jobber jeg ved Institutt K2 som koordinator for medisinske fag i Vestlandslegen, og min arbeidsplass er i Stavanger.

I min nåværende rolle som koordinator for medisinske fag i Vestlandslegen, samarbeider jeg tett med koordinator for de kirurgiske fag og faglærerne innenfor spesifikke grenspesialiteter. Sammen har vi utarbeidet forslag til et nytt studiefag for 4.-6. studieår, der målet er å integrere medisinske og kirurgiske fag på best mulig måte. Dette innebærer undervisning i både gastromedisin og gastrokirurgi i samme uke, samt tverrfaglig undervisning om spesifikke temaer som for eksempel kirurgi ved inflammatorisk tarmsykdom.

 

Foto/ill.: Privat

 

I høst gjennomførte vi for første gang en introduksjonsuke og undervisningsopplegg for en pilotgruppe med studenter. Dette var basert på eksisterende undervisning ved UiB og i samarbeid med fagansvarlige i de ulike fagene. Nå står vi overfor evaluering og forbedring av dette opplegget, samtidig som vi forbereder oss på å ta imot en større gruppe studenter kommende høst.

Det som gjør stillingen min inspirerende, er det banebrytende arbeidet med regional medisinutdanning. Dette konseptet er nytt både i Norge og i sammenlignbare naboland. Samarbeidet mellom Stavanger Universitetssjukehus og UiB kan bidra til å øke utdanningskapasiteten for leger i Norge. Å jobbe i et team med erfarne fagpersoner på tvers av fagområder mot denne målsettingen oppleves som inspirerende. Det er også en ære å være involvert i utdanningen av ambisiøse medisinstudenter, med håp om at de med tiden blir kolleger og arvtakere.

Mitt ønske er å bidra til at Universitetet i Bergen, i samarbeid med Vestlandslegen, kan utdanne kompetente leger som er godt forberedt på utfordringene de vil møte som LIS-1. Jeg håper at mitt engasjement vil resultere i vellykket gjennomføring av studentenes utdanning og at de finner en spesialisering som de trives med. Videre håper jeg å være en del av oppbyggingen av en campus som leverer høykvalitets undervisning, forskning og innovasjon. Samarbeidet på tvers av fagområder skal også legge grunnlaget for nye og spennende prosjekter. Jeg har flere egne prosjekter under planlegging, og jeg håper at disse kommer i gang snart, samtidig som jeg ser frem til å utvikle meg til å bli professorkompetent.

Informajson om HR

Julie Hansen har vært HR rådgiver ved Klinisk institutt 2. Hun slutter ved UiB og går over i ekstern stilling i løpet av januar. Christine Bresil er under opplæring og vil ta over som HR rådgiver på instituttet. Fra og med nå så kan HR henvendelser sendes til Christine Bresil: Christine Bresil | Universitetet i Bergen (uib.no)

Takk til Julie for innsatsen så langt, og velkommen til Christine.

Informasjon om bibliotekets kurs for ansatte våren 2024

Meld deg på ett av bibliotekets kurs denne våren!

Bibliotek for medisin tilbyr kurs til ansatte ved Det medisinske fakultetet, og ansatte ved Helse Bergen:

  • Søkekurs i PubMed og Embase
  • Introduksjon til Endnote
  • Introduksjon til Zotero
  • Introduksjon til systematiske oversikter
  • Litteraturoppgaver for studenter

Kursene er planlagt som hybridløsning, hvor det er mulighet for å delta både fysisk og digitalt via Zoom. Kursene er fortrinnsvis for ansatte og stipendiater. De fleste studenter får bibliotekkurs som en del av sin studieplan. Dersom ikke det er tilfelle kan de melde seg på disse kursene. Det siste kurset er spesielt for studenter som vil vite mer om litteraturoppgaver, og som ikke har hatt eget kurs om det.

Kursdatoer, påmelding og mer informasjon finnes på https://www.uib.no/ub/126018/kurs-og-veiledning#kurs-med-p-melding

Les videre

Norwegian Microphysiological Systems (NOR-MPS) symposium 14. February 2024!

Join the annual Norwegian Microphysiological Systems (NOR-MPS) symposium 14. February 2024!

The NOR-MPS Symposium with keynotes, talks, poster session and panel debates will be a satellite event of Norway Life Science 2024 at Meet Ullevaal/Ullevaal Stadium Oslo.

For the registration pls first register for the main event (cost free) and then for the NOR-MPS satellite symposium using the link below.

We look forward to the event!

https://www.uio.no/forskning/satsinger/livsvitenskap/livsvitenskapskonferansen/sidearrangementer/symposium/nor-mps-symposium.html

How to meet Open Science requirements

The University Library offers guidance and support services for adopting open science practices and meeting requirements from funders and policy makers

There has been an increasingly strong focus on open access to publications and research data and good data handling practices. This is reflected in expectations and demands from financiers, authorities and institutions.

In this webinar the university library will give a short introduction to:

  • Open access to scientific publications (support for open publishing, open access agreements, requirements from funders (Plan S), guidelines at UiB)
  • FAIR data management and open access to research data (requirements from funders, data management plans, data documentation and metadata, archiving and reuse of FAIR research data, citable code)
  • Publication strategies (status for open publishing, visibility of own research and evaluation based on open science)

26.01.2024 – 10.15–11.00

https://www.uib.no/ub/167322/how-meet-open-science-requirements

Upcoming events at the International Centre

Introduction to tax
Sign up and join us for an online informative meeting about how to pay tax in Norway. This is useful if you are moving to Norway, shifting between Norway and other working

countries, or working from abroad. We have this seminar 2 Fridays per month, from 11.00 to 11.30. The next seminar will be on January 12th. In the registration form you can choose which date you want to sign up to.

Read more here https://www.uib.no/en/international/167208/introduction-tax-norway

Introduction course for new employees
This course is step 2 of our introductory seminars for new international employees. The course will take place on February 1 st from 12.00 to 15.00, in Bjørn Christiansens hus

Seminarroom 110. The doors open a bit in advance, so you have the chance to have a coffee and snacks and get to know each other. You can register here https://www.uib.no/en/international/167228/introduction-course-new-employees.

Please complete step 1 (short e-learning course https://www.uib.no/en/foremployees/141727/introduction-uib-new-employees) before attending.

Global Health EDCTP3 Work Programme 2024 Published

The Global Health European and Developing Countries Clinical Trials Partnership 3 Joint Undertaking (GH EDCTP3 JU) has released its Work Programme for 2024.

In 2024, the GH EDCTP3 JU will distribute €140 million through two calls, which are planned to be launched on 18 January 2024, with a stage 1 deadline of 4 April 2024:

Les videre