Månedlige arkiver: mars 2024

Instituttets dag skal avholdes 30.april i Storsalen, Nygårdsgaten 5, og jeg håper flest mulig har anledning til å delta. Dette er en fin måte å bli kjent med hverandre. Programmet med fokus på AI finnes her, og påmeldingen er allerede åpen her 😊 Frist for å melde seg på er 12.april.

Selv i disse økonomisk vanskelige tider lyser vi ut smådriftsmidler. Intensjonen med denne tildelingen er at midlene skal gis til forskningsgrupper som ikke har fått tilslag på store tildelinger slik at de kan komme i gang med nye prosjekter. Det kan søkes om å dekke utgifter til reiser, seminarer, kurs, materiell, teknisk-administrativ assistanse og andre driftskostnader.

Krav til søknad og kriterier for tildeling:

– Midlene går til forskere som ikke har store driftsmidler allerede.
– Størrelsen på de enkelte bevilgningene er mellom 15 000-75 000 NOK.
– Midlene må brukes innen 2024 og kan ikke overføres.
– Mottakere må være aktive forskere i fast vitenskapelig stilling ved K2, prof. II eller 1.am. II.
Mottakere må ha søkt eksterne midler de siste årene.

Alle faste vitenskapelige ansatte (inklusive vitenskapelige ansatte i bistilling) ved K2 kan sende inn en søknad. Det gjøres via denne linkenFristen er 8.4.2024.

Minner også om fakultetets dag som arrangeres onsdag 17. april, kl 09.00 – 12.00 i auditoriet i Armauer Hansens hus. Jeg håper å se mange av dere der.

Ha en riktig god helg!

Mobiliseringsarrangement

Forsknings- og innovasjonsavdelingen (FIA) inviterer fagmiljøene til mobiliseringsseminar i forbindelse med den kommende utlysningen av KI-milliarden. Det åpnes for å presentere utvalgte senter-idéer under seminaret. Dersom du ønsker å presentere en idé, meld fra tilsilje.skrede@uib.no så snart som mulig, og innen 02.04. Denne datoen er også påmeldingsfrist for mobiliseringsseminaret, se påmeldingslink på informasjonssiden for seminaret.

Les mer her: https://www.forskningsradet.no/utlysninger/2025/forskningssentre-kunstig-intelligens/

og her: https://www.uib.no/ai/168829/mobiliseringsseminar-ki-tillit-og-bærekraft

 

Midler til samarbeidsprosjekt og faglige møteplasser innen globale samfunnsutfordringer 2024

Globale samfunnsutfordringer (GSU) er en av tre prioriterte områder der UiB ønsker å utnytte og utvikle breddeuniversitetets unike muligheter for faglig mobilisering, fordypning og samarbeid på tvers av faggrenser.

GSU ønsker å stimulere til faglige møteplasser og samarbeid på tvers av fakultetene og lyser ut såkornmidler til formålet. Minimum to fakulteter skal være involvert i samarbeidet og aktiviteten bør knyttes til temaene som er uthevet for perioden 2023-2025: demokrati og menneskerettigheter, global helse, migrasjon, mangfold, ressurser.

Det bevilges midler til møter, seminarer eller reiser. Aktivitetene som støttes skal utvikle tverrfakultære forskningsprosjekter og prosjektene bør inneholde konkrete planer om søknader til eksterne finansieringskilder og videre forskningssamarbeid. Utlysingen retter seg mot vitenskapelige ansatte på postdoc-, forsker-, førsteamanuensis- og professornivå med hovedstilling ved UiB. Søkere tidlig i karrieren oppfordres til å søke. Søknadsfrist 30 april 2024.

Samlet ramme for utlysningen i 2024 er kr 400.000. Det bevilges maksimum kr 100.000 per prosjekt. Midlene må benyttes innen utgangen av 2025. En tilbakemelding om arbeidet skal leveres ved avslutning av aktiviteten i eget skjema.

Digital søknadsskjema https://skjemaker.app.uib.no/view.php?id=16588738

https://www.uib.no/samfunnsutfordringer/169276/midler-til-samarbeidsprosjekt-og-faglige-m%C3%B8teplasser-innen-globale

Inmelding av SFF-VI initiativ – frist 15 mai

Fakultetet setter nå i gang med å mobilisere til neste utlysning av Sentre for fremragende forskning (SFF-VI) som vil bli publisert våren 2025 med søknadsfrist for trinn 1 i slutten av 2025, mens søknadsfrist for trinn 2 er planlagt våren 2026. Ved forrige søknadsrunde (SFF-V) sendte UiB 25 søknader. Av disse ble syv initiativ invitert til å sende søknad til runde to. To sentre ved UiB ble finansiert. Fakultetet sendte seks søknader, tre gikk videre til runde to og en ble finansiert.  Forsknings- og innovasjonsavdelingen sentralt har koordineringsansvaret for prosessen. Det vil bli etablert egne søknadsteam med ressurser fra både sentralnivået og fakultetene, som sammen vil gi administrativ bistand til de enkelte initiativene

Det er viktig å kartlegge allerede nå hvem som planlegger SFF-søknad slik at vi kan rigge prosessen videre på best mulig måte, og koble initiativene fra MED opp mot FIA sitt støtteapparat. I første omgang ønsker vi informasjon om hvem som tenker å søke. Vi har utarbeidet et skjema hvor forskerne blir bedt om å beskrive tema for initiativet og hvilke partnere som kan tenkes å inngå i senteret. Skjemaet finner dere i denne lenken. https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=vCSKZI2pJUCcYEjBmhQgaXS_5A9Ue55KnuFolWZvEklURFo3UTlLVFFCOTBTRjVJSFU3STFMMTdaVS4u

Vi vil koble initiativene på FIA sin prosess, men også invitere til lokale møter.

Frist for innmelding av initiativ settes til 15.mai 2024. UiB vil øremerke stimuleringsmidler som vil deles ut i to omganger, første omgang er våren 2024.

Forskning og innovasjon for å styrke bærekraften i kommunale helse- og omsorgstjenester

Dette er et varsel om en kommende utlysning. Mer informasjon kommer etter hvert.

Formålet med utlysningen er å stimulere til forskning og innovasjon som er forankret i behov for å styrke bærekraften i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

Søknadstype Innovasjonsprosjekt

Søknadsfrist 18. september 2024, 13:00 CEST

https://www.forskningsradet.no/utlysninger/2024/forskning-og-innovasjon-for-mer-sammenhengende-og-effektive-kommunale-helse–og-omsorgstjenester/

KI-senterutlysning: Informasjonsmøte om to-trinns utlysning av fire–seks KI-sentre

Passer for: Alle som er interesserte i KI-satsinga

Påmeldingsfrist: 8. april kl. 08.00

Digitalt: Arrangementet strømmes og opptak blir tilgjengelig

Når: 9 april kl 09:00 – 11:00

Forskningsrådet vil i 2024 lyse ut inntil 850 millioner kroner til fire–seks KI-sentre av fem års varighet med oppstart i 2025. I møtet vil du få informasjon om trinn 1, utlysning av «Obligatorisk skisse før søknad til KI-sentre» og tidsplan for trinn 2, KI-sentre hovedutlysning.

Møtet er digitalt og det blir åpnet for spørsmål og svar.

Utlysningen og mer informasjon om arrangementet vil bli publisert før påske.

https://www.forskningsradet.no/arrangementer/2024/ki-senterutlysning-informasjonsmote-sporsmal-svar/

Disputas Åslaug Anfinsen – 05.04.2024

Prøveforelesning:     Fredag 05. april 2024 kl. 10.15
Sted:                                Auditorium, Glasblokkene, Haukelandsbakken 15
Oppgitt emne:                 «The value of multi-omics data for personalized nutrition»

 

Disputas:                   Fredag 05. april 2024 kl. 12.15
Sted:                                Auditorium, Glasblokkene, Haukelandsbakken 15
Avhandlingens tittel:       «The dynamics of nutritional-related blood biomarker and metabolite concentrations during the postprandial and fasting states. And the implications when using nutritional-related biomarkers and metabolites in clinical care and research settings»

 

  1. opponent:                   Professor Emerita Hannelore Daniel, Tekniske universitetet i München, Tyskland
  2. opponent:                   Professor Kjetil Retterstøl, Universitetet i Oslo
  3. medlem av komiteen: Forsker Bergithe Oftedal, Universitetet i Bergen

Disputasen blir ledet av professor Valeriya Lyssenko.

Åpent for alle interesserte

Pressemelding (Ikke ankommet)

Disputas: Cedric Davidsen – 22.03.2024

Prøveforelesning:     Fredag 22. mars 2024 kl. 10.15
Sted:                                Auditorium, Armauer Hansens Hus, Haukelandsveien 28
Oppgitt emne:                 «Radiation, a Diagnostic and Therapeutic Tool in Medicine for over a Century»

Foto/ill.: Cedric Davidsen (tatt selv med tidsutløser)

Disputas:                   Fredag 22. mars 2024 kl. 12.15
Sted:                                Auditorium, Armauer Hansens Hus, Haukelandsveien 28
Avhandlingens tittel:       «Operator radiation exposure in cardiac catheterization»

  1. opponent: PhD Margaret McEntegart, Columbia University Medical Center, USA
  2. opponent: Ph.d. Magnus Settergren, Karolinska institutt, Sverige
  3. medlem av komiteen: Førsteamanuensis Dana Cramariuc, Universitetet i Bergen

Disputasen blir ledet av professor Silke Appel.

Åpent for alle interesserte

Pressemelding

Lauritz Meltzers forskningspriser til Ellen Christine Rørvik og Nina Langeland ved K2

Lauritz Meltzer, en fremtredende forretningsmann, etterlot generøst sin formue for å etablere Meltzerfondet ved UiB. Fondets hovedmål er å fremme vitenskapelige aktiviteter ved UiB og støtte eksepsjonelt talentfulle studenter. Hvert år, på Lauritz Meltzers fødselsdag (8. mars) blir tre mottakere hedret med en pris på NOK 200 000 fra dette fondet.

Verdi og betydning av forskningspriser og utmerkelser innen medisin

Hva er verdien og betydningen av forskningspriser og utmerkelser? Jeg mener at disse utmerkelsene fungerer som fyrlykter, de lyser opp veien fram mot fremragende forskning og inspirerer neste generasjon forskere. La oss se litt på æresbevisningene for 2024; bemerkelsesverdige prestasjoner fra våre ærverdige kolleger.

Anerkjennelse av ekspertise: PhD Ellen Christine Røyrvik

Forsker Ellen Christine Røyrvik, mottaker av prisen for unge forskere, inkarnerer nysgjerrighetens og innovasjonens ånd. Hennes arbeid innen genetikk og befolkningshistorie er bemerkningsverdige. Dr. Røyrviks tverrfaglige bakgrunn – som spenner over genetikk, molekylærbiologi, arkeologi og lingvistikk – har gitt henne muligheten til å utforske grunnleggende spørsmål om norsk og europeisk befolkningshistorie. Men hennes innflytelse strekker seg utover historiske spørsmål. Ved å belyse biologien til klinisk viktige sykdommer, bygger hun bro mellom vitenskapelig oppdagelse og pasientomsorg. Hennes produktive publikasjonsliste viser både bredde og dybde og understreker hennes dedikasjon til å fremme medisinsk kunnskap.

Pionér innen infeksjonsforskning: Professor dr. med. Nina Langeland

Professor Nina Langeland, som mottok æresprisen for fremragende forskning, står som et fyrtårn for fremragende infeksjonsforskning. Hennes banebrytende innsats, spesielt under koronapandemien, har reddet liv og formet vår forståelse av smittsomme sykdommer. Det som skiller henne ut, er ikke bare hennes vitenskapelige dyktighet, men også hennes ubøyelige engasjement for pasientene. Med over 25 års erfaring som overlege ved Haukeland universitetssjukehus, er Professor Langelands forskning dypt forankret i virkeligheten av pasientomsorg. Hun lytter til deres historier, observerer deres utfordringer og oversetter disse innsiktene til meningsfulle vitenskapelige undersøkelser.

Translasjonsforskning: Brobygging mellom disipliner

Professor Langelands tilnærming illustrerer essensen av translasjonsforskning. Ved å sømløst integrere klinisk erfaring med avanserte laboratoriemetoder avdekker hun kompleksitetene i sykdommer. Hennes arbeid overskrider faglige grenser og samarbeider med eksperter på tvers av institusjoner. Gjennom denne tverrfaglige synergi løser hun ikke bare kliniske gåter, men bidrar også til det bredere vitenskapelige fellesskapet.

En oppfordring til feiring

Forskningspriser og utmerkelser er mer enn bare anerkjennelse; de symboliserer dedikasjon, utholdenhet og samarbeid. Når vi hedrer Dr. Røyrvik og Professor Langeland, feirer vi forskningens ånd – den drivkraften som driver medisinen fremover. La oss fortsette å støtte våre mange veldig gode forskere, oppmuntre til nysgjerrighet og skape et miljø der fremragende forskning blomstrer.

Gratulerer til våre fremragende prisvinnere, og må deres lidenskap fortsette å lyse veien mot bedre helse og en lysere fremtid.

Reidun Lisbet Kjome utnevnt som Bergen Ambassadør

Leder for Senter for Farmasi, førsteamanuensis Reidun Lisbet Kjome, ble 11. mars 2024 utnevnt som offisiell Bergen Ambassadør for hennes innsats med organiseringen av årlige konferansen av European Association of Faculties of Pharmacy i Bergen. Årets tema på konferansen er Optimizing pharmacy workforce: Relevance, Active and Lifelong Learning (https://eafponline.eu/annual-conference/).

På den offisielle seremonien i Håkonshallen fikk Reidun utdelt et diplom av Bergens ordfører Marit Warncke. Vi gratulerer!

Professor Jutta Dierkes fra K1 fikk samme utmerkelse for hennes organiseringen av Nordic Nutrition Conference i Bergen (https://www.nnc2024.org/), vi gratulerer!

Project Management for Academics

Ønsker du å lære mer om prosjektledelse og hvordan det blir brukt i akademia? Dette kurset vil dykke ned i nyansene av prosjektledelse innenfor akademiske settinger og utforske hvordan det skiller seg fra andre sektorer. Mens vi undersøker de unike karakteristikkene ved forskningsprosjekter, vil vi også vurdere om eksterne perspektiver og strategier kan være nyttige for å forbedre prosjektledelse i akademia.

30.05.2024 – 09.00–11.30

Nygårdsgaten 5 (NG5) – Møterom 301 («Sydneshaugen»), 1. etasje

Påmelding

https://www.uib.no/ferd/169042/project-management-academics