Filosofisk Poliklinikk feirer 25 år
4. oktober 2023, Store auditorium, Haukeland universitetssjukehus
INVITASJON TIL JUBILEUMSMARKERING
Som en åpen arena for høyttenkning og intellektuell dugnad har Filosofisk Poliklinikk i 25 år bidratt til takhøyde, undring og konstruktiv kritikk. «Poliklinikken» er en frittstående tenketank tilknyttet Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen og har arrangert over 200 offentlige debattmøter, kurs og seminarer. Metoden er dialog, lytting og nysgjerrighet – ærlige samtaler mellom kunnskapssøkende personer.
Herved innbyr vi til feiring i salen hvor det hele startet for 25 år siden. Alle er velkomne, både studenter, fagpersoner, pasienter, pårørende og andre som er interesserte i en diagnostisk sjekk av medisinen. Ønsker du litt å bite i ved starten må du melde deg på HER.
1630-1700: Enkel servering
1700 – 1930 Program
- Foredrag av Edvin Schei, leder av Filosofisk Poliklinikk siden starten i 1998: «Fundamentalisme i hvitt. Om makt og autoritetsunderkastelse i medisin og helsefag». Schei holdt et foredrag med samme tittel på Filosofisk Poliklinikks første møte i oktober 1998, i samme auditorium.
- Generasjonsskifte og veien videre. Filosofisk poliklinikk markerer generasjonsskifte: Lege Caroline Engen overtar som ny leder.
- Panelsamtale om «Fundamentalisme i hvitt»: Hvor godt traff diagnosen for 25 år siden, er sykdommen smittsom, og hvordan har pasienten det i dag? I panelet sitter Pål Gulbrandsen, lege, professor ved Universitetet i Oslo, Per Einar Binder, psykolog, professor ved Universitetet i Bergen, samt Caroline Engen og Edvin Schei.
- Hvor går veien videre med Filosofisk Poliklinikk? Medisinen, samfunnet og teknologien er i rivende utvikling – kunstig intelligens vil skape nye forutsetninger for legevirksomhet, i en skala vi ikke har sett siden oppdagelsen av røntgenstråler og penicillin. Men hva med den ekte intelligensen, hva blir dens rolle i en verden av naturkatastrofer, migrasjon, aldring og økende ulikhet? Hva slags leger vil verden trenge, og hvordan skal de utdannes? Hvordan skal vi tenke og snakke sammen, for å bygge en fremtid uten fundamentalisme i hvitt?