Månedlige arkiver: april 2018

Bli bedre kjent med K2!

Som ny instituttleder har jeg følt et behov for å bli bedre kjent med instituttet. De ulike forskningsgruppene ble utfordret til å presentere seg på vårt årlige Strategiseminar i januar der to fra ledelsen for hver forskningsgruppe inviteres. Dette ble en intens men spennende dag. Tilbakemelding fra andre forskningsgruppene var at dette var særs nyttig også for dem. Det var veldig interessant å høre om alle de viktige forskingsprosjektene som drives på K2 og all undervisningen som gjøres. Det ble klart at det er til dels stor ulik størrelse på gruppene, og at mye er skjedd – både strukturmessig og faglig – siden de ble dannet. Undervisningsoppgavene synes ujevnt fordelt og forskningsgruppene synes ikke å være den mest optimale organiseringen i forhold til undervisningen.

Neste steg er å møte representanter fra gruppene i egne møter, helst der gruppene fysisk er lokalisert. Gruppene utfordres til å gi en SWOT-analyse der en ønsker å høre om deres styrker, svakheter, muligheter og trusler. Er det noe spesielt K2 kan bidra med? Vi pleier å ta en runde i laboratoriene der dette er aktuelt. Vi er nå omtrent halvvegs og tilbakemeldinger på prosessen er foreløpig veldig god.

Som ledd i bli-kjent-prosessen hadde vi nettopp et seminar for forholdet mellom ledelsen og administrasjonen på Ullensvang Hotell. Også de ulike seksjonene i administrasjonen ble utfordret til å legge frem en SWOT-analyse. Dette ble en interessant og nyttig øvelse og gir et verktøy for å kunne gjøre nødvendige endringer, små og store, for at vi skal kunne jobbe mer optimalt og mer effektivt med bedre forskning og undervisning som de langsiktige målene. Noen stikkord er at økt spesialisering og desentralisering (mellom fakultet og institutt) har gitt økt kvalitet og effektivitet, men at dette også gir en mer sårbar situasjon mht. fravær. Økt fokus på digitalisering og skriftlige rutiner som er lett tilgjengelig for brukerne vil kunne avlaste en presset administrasjon. Bedre kommunikasjon mellom administrasjon og brukere med økt bevisstgjøring av forventinger begge veier kan bidra til mer effektiv service fra administrasjonens side.

Avslutningsvis vil jeg minne om undervisningsdagen 2. mai. Her er det viktig å delta!

Digitalt liv på mobiliseringsrunde

Senter for Digitalt Liv Norge er et nasjonalt senter for bioteknologisk utdanning, forskning og innovasjon. Senteret ønsker å starte mobilisering av aktuelle miljø mot den kommende fristen under satsingen «digitalt liv». Rammen for kommende utlysning er klar i løpet av mai, med søknadsfrist i september.

Informasjonsmøte arrangeres for å starte mobiliseringen av lokale miljø:

Tid: 4. mai kl. 12.30
Sted: Auditorium 2, BB-bygget 

Program for møte finner du her.

Søknadsfrister

Kjære alle sammen.

Vennligst se under de oppdaterte lenkene for ekstern finansiering.

Eksterne finansieringsmuligheter:
http://www.uib.no/en/med/112772/external-funding-opportunities

Finansieringsmuligheter for utdanning:
http://www.uib.no/med/113987/funding-opportunities-education

Nettsidene oppdateres hver annen uke. Nye oppføringer er merket med NEW.

Vennlig hilsen
Amra, Ramune, Itana og Kaia

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 18 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Hege F. Berg.

Les videre

Hvordan skaffe deg en arbeidsplass ved K2. Eller: Hvordan kan vi jobbe enklere?

I disse digitaliseringstider, ser administrasjonene etter måter å forenkle eksisterende arbeidsoppgaver og samtidig gjøre dem lettere tilgjengelig for brukerne. I tillegg til å arbeide med elektroniske skjema for mottak av nyansatte og e-læringskurs, har vi laget en ny metode for å melde inn behov for arbeidsplass ved K2, som omtalt i tidligere K2-nytt-sak, se under:

https://k2info.w.uib.no/2018/02/23/innmelding-av-behov-for-kontorplass-leseplass/

For å gjøre innmelding av behov for arbeidsplass enklere, har vi opprettet et eget skjema som sendes inn for hovedveileder eller forskningsgruppeleder, skjema finner du her.

Har du innspill til andre prosesser eller skjema som kan være digitale? Vi er svært åpne og takknemlige for innspill.

Beste hilsen Julie

Presentasjon av kandidater til instituttrådet – gruppe B

Jeg er postdok i Martensgruppen (psykoseforskning) med spesiell interesse for biologiske mekanismer knyttet til psykotiske lidelser. Jeg er utdannet molekylærbiolog og har bred forskningbakgrunn fra kreftforskning, stamceller og bioteknologi. Jeg tok PhD ved Institutt for Biomedisin i 2012 og jobbet 4 år som forsker i SINTEF før jeg begynte i nåværende stilling ved K2 i mai 2017.

Hilsen Anja Torsvik

 


Randi J Bertelsen er utdannet biolog ved Universitetet i Bergen og har en doktorgrad i miljømedisin og epidemiologi fra Universitetet i Oslo. Bertelsen var tidligere tilknyttet Nasjonalt folkehelseinstituttet og hadde et 2-årig gjesteforskeropphold ved National Institute for Environmental Health Sciences (NIEHS/NIH) i USA. Hovedfokus for forskningen er kjemikalieeksponering sett i sammenheng med utvikling av astma og allergi. I sin nåværende forskerstilling tilknyttet K2 (forskerprosjekt finansiert av NFR) ser Bertelsen på hvordan eksponering for antibakterielle kjemikalier kan påvirke bakterieflora i munnhule og lungehelse.


 

Mitt navn er Karianne Fjeld og jeg er utdannet molekylærbiolog. Jeg tok doktorgraden i 2006 og har siden den gang vært tilknyttet Diabetesgruppen ved K2, først som postdoktor og nå som forsker. I løpet av disse årene har mitt overordnede forskningsmål vært å belyse underliggende sykdomsmekanismer knyttet til bukspyttkjertelen, med særlig interesse for pankreatitt.

 


 

Luiza Ghila er en postdoktor som arbeider med pankreaselcelleplastisitet og faktorer som er involvert i diabetesutbrudd i MODY-forskergruppen, under tilsyn av Pål Njølstad og Helge Reder.
Luiza fikk sin bachelorgrad fra University of Bucharest, Romania og hennes PhD i utviklingsnorobiologi fra Universitetet i Genève, Sveits. I de siste 8 årene har hun jobbet innen bukspyttkjertelbiologi og regenerering.

 


Andre kandidater er:

Marie H Solheim

Caroline Engen

Immunologiens dag – fredag 27.april

Tradisjonen tro skal vi i Norsk immunologisk forening (NSI), avdeling Bergen, i år igjen arrangere ‘Immunologiens dag’, et internasjonalt prosjekt som markeres over hele verden (http://www.dayofimmunology.org/), og som tar sikte på å presentere ulike immunologiske tema for Folket. Årets tema er «Tuberkulose», og vi arrangerer derfor et halv-dags populærvitenskaplig seminar med inviterte foredragsholdere i Birkhaugsalen i Sentralblokken på HUS, fredag den 27.april, kl 1030 til 1300. Seminaret er åpent for alle interesserte. Velkommen!

Fullt program for dagen finner du her.

 

Finansieringsseminar for forskningsopphold i Nord-Amerika

Internasjonalt senter arrangerer finansieringsseminar for  vitenskapelig personell og masterstudenter som planlegger forskningsopphold eller utveksling til Nord-Amerika.

Fulbright, NFR, Noram og UiB informerer om muligheter for finansiering til Nord-Amerika.
Se lenken for informasjon om arrangementet.

http://www.uib.no/internasjonalt/116755/forskningsopphold-i-nord-amerika