Daglige arkiver: 18. januar 2019

Ukens leder

Først og fremst ønsker jeg dere alle et godt nytt år. Jeg håper at planleggingen for det kommende året er godt i gang. Vennligst se informasjon fra Amra, Silke og Eystein under, i forbindelse med kommende søknadsprosess og frister denne våren.

Før juleferien fikk jeg muligheten til å delta på møtet «EATRIS Combined Platform Meeting» i Slovenia. EATRIS, European Infrastructure for translational medicine konsortium (https://eatris.eu/), har som mål å støtte forskere (akademia, finansiører, SMB og biotek/farmasi) i utviklingen av deres biomedisinske oppdagelser til translasjonelle verktøy og nyvinninger for bedre helsetjenester. EATRIS har fem hovedplattformer: Biomarkører, avbildning og sporing, små molekyler, ATMPs og vaksiner. Tanken bak konsortiet er å tilrettelegge samarbeidet mellom offentlig og privat sektor, fremskaffe forsknings tjenester og ekspertise, gi regulatorisk støtte, og samarbeide mellom akademia og industri i utviklingen og valideringen av nye verktøy. Spesielt til dere som jobber innen disse områdene og planlegger søknader til H2020, anbefaler jeg at dere kontakter EATRIS og undersøke hvordan de kan bistå til å knytte kontakt med industrien for videreutviklingen av ideer. Universitetet i Bergen (UiB) er på nåværende tidspunkt medlem i EATRIS og jeg oppfordrer derfor alle til å vurdere denne muligheten til å styrke søknader eller utviklingen av kommersielle ideer.

UiB, Haukeland Universitetssykehus, Bergen Teknologioverføring AS (BTO) og Senter for digitalt liv Norge ønsker å informere om et kommende IP seminar som holdes på Bikuben, HUS, mandag 28 januar 2019, mellom 12:30 og 18:30. Med en rekke spennende foredragsholdere, vil dette seminaret engasjere til innovasjon, demonstrere hvordan patentering og publisering kan oppnås med suksess, opplyse om hvordan innovasjonen din kan gjøres betydningsfull, samt presentere og diskutere norske og internasjonale prosjekter. Det er begrenset antall plasser på seminaret, så register deg. Flere detaljer kan du finne her. Videre inviterer arrangørene publikum til seminar om «Start-up» og «Innovation mindset» og workshop på temaet «Design thinking».

Til slutt ønsker jeg å minne dere alle på kommende presentasjoner fra Forskerskolen i klinisk medisin (23 januar og 24 januar). K2 er godt representert, så dette er en gyllen mulighet til å finne ut av hva dine kollegaer har gjort i 2018.

Pengegaloppen

Vi ønsker å fortsette suksessen med tilslag på søknader til Forskningsrådet. I år må det legges ned ekstra arbeid da strukturen på søknadene er endret. De fleste av oss vet at det er en enorm jobb å ferdigstille en søknad om midler. Derfor kan det være nyttig å spre arbeidet utover en lengre periode. Det er med søknader som årgangsvin – de blir ofte bedre av å ligge å modnes litt.

Vi ønsker derfor allerede nå at dere starter arbeidet med søknadene til Forskningsrådet der fristen i år er 10. april. Som før vil Amra kunne bistå de som ønsker med hjelp til søknadsutforming. Siden kapasiteten er begrenset og en bearbeidet søknad blir et bedre produkt oppfordrer vi sterkt at dere involverer Amra tidlig.

–          1. februar: frist for å sende inn skisse på ca. ½ side som inneholder informasjon om hypotesen for prosjektet, hovedmål og delmål, prosjektplanen i punkter og et omtrentlig budsjett og prosjektperiode. På denne siden finner dere informasjon om prosjektperiode, budsjett, osv. Vi oppfordrer alle til å søke, og husk at dersom du søkte Helse Vest i høst har du allerede skissen klar.

–          5. februar: fakultetets rådgivere inkludert Amra arrangerer workshop der de går gjennom den nye malen og gir informasjon om struktur og innhold i søknaden. Instituttet spanderer lunsj så vi ber om påmelding innen 1. februar. Sted: seminarrom 8.1 og 8.2. Vi starter kl. 09 og går over i lunsj.

–         14. februar Alle som har sendt inn skisse inviteres til å presentere denne for andre forskere ved K2 for å få nyttig innspill. Sted: seminarrom 5.1 og 5.2 kl. 10.

–          27. februar. Portalen åpnes; da er det på tide å opprette søknaden og gi tilgang til økonomen.

–          Mars. Kontakt med økonom for å få budsjettet på plass i mars. Da kan man fokusere på å ferdigstille søknaden når fristen nærmer seg.

–          5. april: Endelig godkjenning av søknad og budsjett av instituttleder. Benytt anledningen til å sende inn søknaden for første gang. Det er mulig å sende søknaden helt frem til fristen.

–          10. april kl. 13: endelig frist.

Hilsen Amra, Silke og Eystein

HMS-seminar!

Velkommen til et 2-timers HMS-seminar!

Tid: Torsdag 7.februar kl 09.45.
Sted: Auditorium 4 BBB
Foredragsholder: Bente-Lise Lillebø, seksjon for HMS, beredskap og BHT

Tema:
– HMS og daglig lab-arbeid: bla. avvik, regelverk, risikoanalyser
– EcoOnline og EcoExposure: Bla. informasjon av ny versjon, bruk av EcoOnline, ergistrering av arbeid med farlige kjemikalier

Seminaret passer for alle som arbeider på lab. og er aktuelt for både nyansatte og de med erfaring.

UiB har fått nytt serviceteam for fravær og foreldrepermisjoner!

Holder du på å planlegge din foreldrepermisjon? Da må du ta kontakt med serviceteamet og de vil hjelpe både leder og ansatt i prosessen. Teamet skal hjelpe både mødre og fedre ved UiB som skal ut i foreldrepermisjon med søknader og rettigheter.

Teamet skal også bistå med føring av sykefravær for enhetene og styrke oppfølging av refusjoner mot Nav. Les mer her.

Utlysning av Posisjoneringsmidler (POS) 2019

Det kan søkes om posisjoneringsmidler til følgende 3 kategorier:

  1. Posisjoneringsmidler til forskere som posisjonerer seg mot en fremtidig H2020 søknad.
  2. Fagstrategiske tiltak på fakultetsnivå:
  • Deltakelse i europeiske fagstrategiske nettverk og fora
  • Tverrfaglige arrangement i Bergen, med deltakelse fra Kommisjonen eller andre relevante EU-organisasjoner
  • Studiereiser og delegasjonsreiser til Brussel
  1. Kompetansehevende tiltak for forskere og det administrative støtteapparatet ved fakultetene.

Søknadene rangeres og sendes til fakultetet i ePhorte innen mandag 11.februar.

Irene Hjelmaas kan bistå med å registerer saken i ePhorte.

 

Veilederlunsj 13. februar

Kalenderoppføringen for veilederlunsj 13. februar er nå oppdatert med innledere og tema. Det er også åpnet for påmelding.

Tema
– Prodekan Roland Jonsson om Open Access: «Plan S – an altered publishing landscape»
– Professor Matthias Kaiser, Senter for Vitenskapsteori «Resultater fra en landsomfattende undersøkelse om integritet i norsk forskning»

(English) IPR (Patent)-seminaret 28.1.19

Publishing & Patenting – from research to impact

When:   Monday January 28th2019, 12:30 -18:30
Where:  Bikuben, Haukeland University Hospital

Moderators:
Session 1 – Marion Solheim (UoB)
Session 2 – Yves Aubert (UoB)
Please feel free to raise questions and comments upon registration or during the seminar (www.sli.do, event code will be provided at the seminar).

Free participation, food and beverages will be served.

Seminar program here.

Due to serving and limited seats, please register early here, and confirm your e-mail address as requested.

This seminar is initiated by the Faculty of Medicine at the University of Bergen (UoB), and supported by UoB, Haukeland University Hospital (HUH), Bergen Teknologioverføring AS (BTO), Biomedical Network and Digital life Norway.

Nytt om navn

K2 presenterer Amund Holte Berger.
Amund er stipendiat på K2 og begynte hos oss som det 01.09.18.
Han har en BSc i Bioteknologi fra NMBU og en MSc i Biomedisin fra UiB der masterprosjektet ble utført på K2.
I sitt phd-prosjekt skal Amund se på genutrykk i APS-1 og Addisons sykdom ved hjelp av bulk og single cell RNAseq, sammen med sine veiledere Stefan Johansson, Eirik Bratland og Per Knappskog.
Amund er en del av K.G. Jebsen Senter for autoimmune sykdommer og Genomikkgruppen ved MGM.
Han sitter foreløpig i 2 etg. i laboratoriebygget på rom 2254.
Om du ønsker å kontakte han så kan han nås på mail:
Amund.Berger@uib.no

Nytt om navn

Vi presenterer Øyvind Byrkjedal-Bendiksen som er vår nye administrative kontaktperson for 12. semesteret i medisin. Øyvind sitter til daglig i felles studieadministrasjon i 7. etasje, i Lab-bygget.

Han forsøker å ha en åpen-dør-filosofi, så det er bare kom innom dersom du lurer på noe. Om døren mot formodning skulle være stengt, kan han kontaktes på e-post:  Oyvind.Bendiksen@uib.no.

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 8 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Hege F. Berg.

Les videre