Månedlige arkiver: oktober 2019

UGLENE-lander..(eller letter?), de skal i hvert fall holde oversikt!

Det er ikke lett å holde oversikt over hvem som har ansvar for hva når det gjelder all universitetsinitiert undervisning vi på K2 bidrar med innenfor ernæring, farmasi, medisin og odontologi. Hvert program benytter undervisere på tvers av institutt. Med vår instituttstruktur er det Forskningsruppelederne som er i «linje» og har nok sitt hovedfokus på den forskning som bedrives i/av gruppen. Å også ha oversikt over hvert enkelt forskningsgruppemedlemmers bidrag/kompetanse mhp undervisning kommer gjerne ikke høyest på dagsorden.

K2 har derfor initiert en prosess for å synliggjøre vårt undervisningsansvar og foreslår UGLE: Undervisningsgruppeleder, en fast vitenskapelig ansatt som nettopp skal holde våke over små-uglene som underviser i det angjeldende fagområdet, på tvers av forskningsgrupper.

Arbeidsgruppen har laget utkast til mandat og foreslått hvem som skal få æren av å være første 2-årsrunde UGLE, samt angitt vise-UGLE (nei de må ikke kunne synge..) men steppe inn ved UGLEns fravær og å ta over stafettpinnen neste 2-årsperiode.

Jeg vil be alle se gjennom mandatet; er det riktige funksjoner vi har tillagt UGLENe? Er det fagområder vi i gruppen ikke har tenkt på? Skjønner DU hvilken UGLE dine undervisningsbidrag skal ligge under? Arbeidsgruppen vil gjerne ha tilbakemeldinger for evt. presiseringer før vi/Uglene landes.

En annen ting: som nevnt i leder før sommerferien K2 vil prioritere bioinformatikk. Vi vil derfor gjøre en kartlegging av hva dere ser at dere selv/K2 trenger av undervisning i bioinformatikk. Anagha Joshi vil derfor sende ut spørreskjema til de vitenskapelige som jeg vil be flest mulig svare på; HVA er behovet? Når vi vet det kan vi skreddersy undervisning for ulike K2miljø!

HMS-hjørnet: Vernerunder 2019

Forberedelse til vernerunde 2019 er i gang. Mandag 04. november gjennomføres vernerunde på Laboratoriebygget, og onsdag 27. november skal det gjennomføres vernerunde på BUS og Kvinneklinikken.

Vi ber derfor om at alle som har noe å melde inn, fyller ut og returnerer vedlagt skjema til Julie på epost (velg det skjema som passer for deg). Frist for oversendelse av skjema er fredag før vernerunden, det vil si fredag 01/11 for vernerunden for Laboratoriebygget og fredag 22/11 for KK og BUS.

Ta kontakt om du har spørsmål. Mer informasjon om vernerunde og også alle skjemaene finner du her.

 

K2 gratulerer Eystein Husebye med Helse Vests Forskningspris 2019.

Eystein fikk tildelt Helse Vests Forskningspris 2019. Prisen ble delt ut på Helse Vest Forskningskonferanse torsdag 24/10, og ble tatt imot av instituttleder Pål Njølstad på vegne av Eystein, som var på reise. Vi gratulerer!

Les sak om utdelingen her.

Frå venstre adm.dir. Eivind Hansen, Helse Bergen, Pål Njølstad, UiB (på vegne av forskningsprisvinner Eystein Sverre Husebye), og fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem. Foto: Silje Katrine Robinson.

Hands-on søknadsseminar

Forskningsrådgiverne ved fakultetet inviterer deg til en time der vi vil vise eksempler fra innvilgede søknader med et fokus på introduksjon, mål og ulike former for impact. Vi vil bruke eksempler til å illustrere forskjellen mellom kommunikasjon og formidling og presenterer relevante kommende frister. Instituttet spanderer lunsj så vi håper dere kan melde dere på. Påmeldingssfristen er 5.november.

Tid: 7 November kl.12.00-13.00
Sted: Seminarrom 7.1 og 7.2.

Pasteurlegatet & Professor Th. Thjøttas legat

Av Pasteurlegatet og Professor Th. Thjøttas legat skal det den 27. desember d.å. utdeles stipendium til unge norske vitenskapskvinner og -menn som akter å studere et emne vedrørende smittestoffene, kjemien eller gjæringsindustrien.

Tildeling gis fortrinnsvis til unge, aktive og lovende forskere, under doktorgradsnivå. Det legges vekt på dokumentasjon av foreløpige resultater og bedømmelser av egeninnsatsen. Det prioriteres konkrete drifts- og utstyrsmessige behov, fremfor reiser, opphold, generell studiestøtte og publikasjonsutgifter.

Det gis helst ikke støtte mer enn to ganger til samme person.
På alle punkter er det dog mulighet for unntak i spesielle tilfelle.

En eventuell tildeling vil ordinært ikke kunne overstige kr. 15.000,-.

Søknaden må inneholde en kort prosjektbeskrivelse med budsjett (inntil 3 sider) samt curriculum vitae (inntil 2 sider).

Søknad sendes innen 1. desember 2019 til Pasteurlegatets sekretær, Mari Støen, Avdeling for mikrobiologi, Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus på epost: mari.stoen@medisin.uio.no

Se også Pasteurlegatets hjemmeside.

Disputas – Shahinul Islam

Shahinul Islam disputerer for Ph.d. graden tirsdag 05. november 2019

Prøveforelesning: Tirsdag 05. november 2019 kl. 14.30
Oppgitt emne: “The role of non-neutralizing antibodies in protection from influenza”
Sted: Auditorium 4, BB-bygget, Jonas Lies vei 91

Disputas: Onsdag 06. november 2019 kl. 10.15
Avhandlingens tittel: “Live Attenuated Influenza Vaccine (LAIV) Immunization in Children and Adults: Lesson for Development of Universal Influenza Vaccine”
Sted:  Auditorium, AHH, Haukelandsveien 28

1. opponent: Professor Anke Huckriede, University of Groningen, the Netherlands
2. opponent: Researcher Craig Morton, Havforskningsinstituttet
3. medlem av komiteen: Professor Silke Appel, Universitetet i Bergen

Disputasen blir ledet av professor Einar Thorsen

Åpent for alle interesserte.

Nytt om navn

Jeg heter Jonelle Dickow Villar og gleder meg til å delta i aktivitetene ved K2.  Min yrkeserfaring i Norge har fokusert på psykiatrisk sykepleie. I fjor fullførte jeg mastergraden i Epigenetikk og Multiomics-gruppen med Stéphanie Le Hellard og Martins-gruppen med Vidar Steen. Den 1. juli i år kom jeg tilbake som PhD-student og fortsetter arbeidet med å identifisere epigenetiske modifikasjoner som følge av forskjellige miljøeksponeringer, for eksemple det antipsykotiske medikamentet olanzapin. Jeg har kontorplass på 2. etasje, eller epost Jonelle.Villar@uib.no

 

 

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 8 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Hege F. Berg.

Les videre

Ukens leder – Nobelsprisen i fysiologi eller medisin 2019

Nobelprisen i fysiologi eller medisin for 2019 ble som kjent tildelt kreftforsker William G. Kaelin Jr, lege og forsker Sir Peter Ratcliffe og genetiker Gregg L. Semenza “for deres oppdagelser om hvordan celler kan sanse og tilpasse seg tilgjengeligheten av oksygen”. Organismenes evne til å reagere på endringer i tilgjengeligheten av oksygen er av grunnleggende betydning for livet på jorden. Prisvinnerne har avslørt hvordan celler kan føle og reagerer på oksygen ved å slå gener av og på ved oksygenfølsom post-translasjonell modifikasjon og påfølgende proteasomal nedbrytning av hypoksi-induserbare faktorer. Blant anvendelsene av deres oppdagelse er en bedre forståelse av hvordan kroppen reagerer når oksygennivået synker på grunn av trening eller hjerneslag, og forsøk på å manipulere denne responsen for å bremse veksten av oksygenhungrige kreftsvulster.

William G. Kaelin skrev en meget interessant kommentar i Nature i 2017 at mange av artiklene som han, Semenza og Ratcliffe publiserte og som førte til oppdagelsene deres «ville blitt betraktet som eiendommelige, foreløpige og knapt publiserbare i dag». «Målet med en artikkel ser ut til å ha endret seg fra å validere konkrete konklusjoner til å komme med bredest mulig påstander,» hevdet han og oppfordret til å vende tilbake til fokus på kvalitet heller enn betydning.

Hva kan være årsakene til at et fokus i dag for artikler – i alle fall i høyprofil-tidsskrifter – er å kunne komme med en rekke påstander samt at resultatene skal ha stor og gjerne generell betydning? En årsak kan være vektleggingen ulike finansieringskilder har på at resultatene skal ha generell betydning og kunne lede til translasjon. En annen kan være at teknologiske fremskritt har gjort det enklere å generere store mengder forskningsdata og som kan publiseres som online supplement. Begge disse faktorene kan oppmuntre redaktører og vurderere til stadig å be om ekstra eksperimenter som kan perifere til hovedkonklusjonen og/eller være rettet primært mot å øke betydningen av resultatene.

Kaelin konkluderer i kommentaren i Nature i 2017 at hovedspørsmålet når en som fagfelle vurderer en artikkel burde være om konklusjonen sannsynligvis er riktig, ikke om konklusjonen ville være viktig hvis den var korrekt. Noe å tenke på!

Ha en fin helg!