Daglige arkiver: 21. februar 2019

Frist for å søke forskningstermin for 2020

Fakultetet ønsker å minne om fristen 1. mai for å søke om forskningstermin for 2020.

Vitenskapelig tilsatte i fast stilling finansiert av UiB/Det medisinsk-odontologiske fakultet, har anledning til å søke om forskningstermin.

Den enkelte søker fyller ut søknadsskjema og eventuelle vedlegg, og leverer komplett søknad til instituttet. Instituttleder skal anbefale, eventuelt ikke anbefale, søknaden. Dersom det er flere søkere fra samme institutt, blir det satt opp en prioritert liste over søkerne.

Retningslinjer for tildeling av forskningstermin for vitenskapelig tilsatte ved UiB, finnes på følgende lenke; Retningslinjer.

Søknadsskjema her, men ligger også på fakultetets nettside:
Her finner man også lenker til annen nyttig informasjon i forbindelse med utenlandsopphold.

Publikasjoner i Tidskrift for Den norske legeforening om forskerlinjen i Bergen

To artikler om forskerlinjen i Bergen er publisert i Tidskrift for Den norske legeforening (nr 3/2019), til og med en editorial fra Tidsskriftet.

Tidligere forskerlinjestudenter, Anna Therese Bjerkreim, Karl Erik Muller og Ingeborg Eskerud har tatt initiativet til denne studien rundt forskerlinjen i Bergen. Alle har fortsatt i ph.d stipend etter endt forskerlinje og er i ferd med å skrive sammen og levere inn sine respektive ph.d grader.

Studiene viser at:
God veiledning og et egnet forskningsprosjekt er viktig for at forskerlinjestudenter fullfører. Videre at;

Mange medisinstudenter som har gått Forskerlinjen ved Universitetet i Bergen fortsetter med forskning etter fullført studium. Dette gjelder også de som ikke fullfører forskerlinjeløpet.

Studiene hadde stor oppslutning i det 69% svarte på henvendelsen. Det planlegges en oppfølgingsstudie om ca 5 år.

Vi tror at forskerlinjestudentene er en ressurs også når de jobber som leger/tannleger. Forskeropplæring gir en metodisk tilnærming til det man lærer, og studiene viser at forskerlinjestudenten fortsetter med forskning. Disse legene kan i så måte i framtiden være potensielle ledere for forskningen på sine respektive sykehusavdelinger. Våre data kan ikke vise denne antagelsen fordi det er gått for kort tid etter spesialisering, men vi håper oppfølgingsstudien om noen år kan gi oss svar. God lesning!

Anne Berit Guttormsen
Leder for forskerlinjen

Studiene i pdf finner du i lenkene under:
Veiledning av studenter ved Forskerlinjen
Supervision of students in the Medical Student Research Programme

Fortsetter forskerlinjestudenter å forske?
Are participants in the Medical Student Research Programme continuing to engage in research?

En ubetinget suksess (leder)
An unconditional success (editorial)

Pris for beste vitenskapelige presentasjon EORTC-PAMM 2019

På det 40. vintermøtet for European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) Pharmacology And Molecular Mechanisms (PAMM) gruppen, presenterte Dr. Gro Vatne Røsland sitt prosjekt ‘Epithelial to mesenchymal transition (EMT) is associated with attenuation of succinate dehydrogenase (SDH) in breast cancer, through reduced expression of SDHC’. For denne vitenskapelige presentasjonen vant hun ‘Prisen for Beste Munntlige Presentasjon’. Det årlige møtet for EORTC-PAMM gruppen fant sted i Verona, Italia fra 6.-9. februar 2019.

 

Gro er postdoktor med Helse-Vest stipend på et samarbeidsprosjekt mellom
Karl Johan Tronstad på Institutt for Biomedisin og Professor Olav Dahl
på Avdeling for Onkologi ved Haukeland Universitessykehus.

Prisen er vel fortjent, og vi gratulerer prisvinneren!

Seminarserie Senter for ernæring, onsdag 27. februar

Senter for ernæring har gleden av å invitere til et nytt seminar i vår seminarrekke. Serien tar opp sentrale utfordringer innen ernæring og helse.

Tid: Onsdag 27. februar kl. 14.30-15.30

Sted: Auditorium 4, BB-bygget, Jonas Lies vei

Nutrition Care Process (NCP). Bruk i klinikk og forskning

Nutrition Care Process (NCP) er en arbeidsprosess og terminologi for klinisk ernæring. Metoden ble etablert i 2003 som et resultat av flere tiårs arbeid som startet i USA på 70-tallet. Dagens versjon har 1649 termer som er organisert i områdene kartlegging, ernæringsdiagnoser og ernæringsintervensjon. NCP er en systematisk prosess som beskriver hvordan kliniske ernæringsfysiologer utfører ernæringsbehandling og er utformet for å gi struktur og kvalitet av denne. NCP fremmer kritisk tenkning og er et verktøy for å måle resultat av ernæringsbehandling. Terminologien er like anvendelig i forskning som i klinisk arbeid.

Lene Thoresen er klinisk ernæringsfysiolog ved Kreftklinikken på St. Olavs hospital og har en bistilling på Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring, OUS. Hun leder Arbeidsgruppen for profesjonell praksis – terminologi og metode i Kliniske ernæringsfysiologers forening (KEFF), deltar i The International Nutrition Care Process and Terminology Implementation Survey (INIS) og er representert i «Faglig referansegruppe for helsefaglige kodeverk. Indremedisin og ikke-kirurgiske fagområder», Direktoratet for eHelse. Siden 2018 har hun ledet Programgruppen for klinisk ernæringsfysiologutdanningen i Kunnskapsdepartementet.

Moderator: Randi Tangvik

Det blir lett servering.

Velkommen!

 

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 2 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Hege F. Berg.

Les videre

Søknadsfrister

Kjære alle sammen.

Vennligst se under de oppdaterte lenkene for ekstern finansiering.

Eksterne finansieringsmuligheter:
http://www.uib.no/en/med/112772/external-funding-opportunities

Finansieringsmuligheter for utdanning:
http://www.uib.no/med/113987/funding-opportunities-education

Nettsidene oppdateres hver annen uke. Nye oppføringer er merket med NEW.

Vennlig hilsen
Amra, Ramune og Kaia