Månedlige arkiver: januar 2018

Søknadsprosessen våren 2018

Et nytt år er her og med fremskyndet frist fra Norges forskningsråd er det på tide å begynne å
planlegge vårens søknadsprosesser. Vi fortsetter K2s tradisjon med innlevering av søknadsskisse og fellesmøte for søkerne til programmene BEDREHELSE, BEHANDLING, HELSEVEL and FRIMEDBIO. I år setter vi torsdag 15. februar som frist for skisse (1-2 sider) og tar et felles møte onsdag 07. mars kl. 13-16 i seminarrommene i 7. etasje. Møtet gir en anledning til å legge frem skissen i plenum og få konstruktiv feedback av erfarne kollegaer hvilket er nyttig ved utarbeidelsen av den endelige søknaden. Skissen kan sendes til amra.grudic@uib.no.

Fjorårets tildeling fra NFR viste viktigheten av å søke i riktig program. Derfor vil jeg gjøre dere oppmerksom på at representanter fra Norges forskningsråd kommer til Bergen 7. februar for å snakke om programmene BEHANDLING, BEDREHELSE, HELSEVEL og HORISONT 2020 (Program). De vil gå gjennom hva som forventes i de ulike programmene så jeg oppfordrer dere til å registrere dere om dere har anledning.

Andre aktuelle frister i vår er GLOBVAC, Novo Nordisk, Kreftforeningen og Extrastiftelsen, for å nevne noen. Vil også minne om BFS Starting Grant, et program som ønsker å rekruttere og utvikle fremragende forskningsledere ved UiB, der fristen for å sende skisse og CV er 12. februar, slik beskrevet i forrige ukes nyhetsbrev. Forskningsrådgiverne vil også være med på digitaliseringsbølgen. Aktuelle utlysninger innen forskning vil derfor publiseres på denne siden, mens utlysninger aktuelle for utdanning finnes her. Om dere har kommentarer til noe som ikke fungerer eller forslag til forbedringer tar jeg gjerne imot det.

Tirsdag denne uken var Forskningsrådet i Bergen for å snakke om muligheter for offentlig sektor innen forskning. Det kan se ut som det kommer et fokus på dette området, så dersom noen har kontakter innen kommunen vil jeg trekke frem muligheten for offentlig ph.d. Kommunen og forskningsrådet finansierer kandidaten 50-50 mens vi er med som partner og den gradgivende institusjonen. Det kommer mer informasjon i løpet av mars og fristen blir mest sannsynlig begynnelsen av april.

Helt til slutt vil jeg gjøre litt reklame for meg selv. Jeg bistår dere gjerne innen ett av områdene i oversikten nedenfor, eller alle. Jeg er tilgjengelig helt frem til kl. 13 den 25. april, men det beste er å gi oss noe mer tid. Det får bli opp til dere og hva som passer best.

Amra

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 33 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Johnny Laupsa-Borge.

Les videre

Utreiseseminar

Internasjonalt senter inviterer forskere og stipendiater som planlegger et utenlandsopphold i 2018 til utreiseseminar.

Utreiseseminaret hjelper deg med:

  • Informasjon om retningslinjer ved UiB
  • Skjema
  • Finansieringsmuligheter
  • Forsikring
  • Praktiske råd

Dette er en fin anledning til å bli kjent med andre som skal reise ut og dele erfaringer.
Det blir mulighet for å stille spørsmål.
22.02.2018, Kl 09:00-11:00

Lenke til kalenderoppføring: http://www.uib.no/ut/114512/utreiseseminar
Meld deg på her: https://skjemaker.app.uib.no/view.php?id=4515818

Angående besøk hos avdeling for patologi

I forbindelse med akkreditering av Avdeling for patologi i
sentralblokken, er det fra januar 2018 innført «skall-sikring», dvs.
at alle inngangsdørene til avdelingen nå er permanent låst. Tidligere
har inngangsdørene i 2. etasje stått ulåst i vanlig arbeidstid.

De av dere som har bruk for å besøke personer i patologimiljøet, bør
heretter gjøre en avtale med vedkommende på forhånd. Alternativt vil
man få hjelp ved å henvende seg i resepsjonen til Avdeling for
patologi i 2. etasje. Det er en ringeklokke med instruksjoner ved
inngangsdøren.

Skulle man ha et jevnlig behov for tilgang til patologimiljøet, kan
man be om å få tildelt dette. Man må i så fall ha nøkkelkort fra
sykehuset.

Mvh Anders Molven
(seksjonsleder, Gades lab. for patologi)

 

Året forskningspresentasjoner

Jeg skriver til dere for å oppmuntre til deltakelse på kommende ukes arrangement, Årets forskningspresentasjoner i regi av Forskerskolen i klinisk medisin.

Hva er Forskerskolen i klinisk medisin?

Dette er en arena for doktorgradsstudenter ved K1, K2 og Helse-Bergen for sosialisering og presentasjon av egen forskning til andre stipendiater. Forskerskolen organiserer også kurs som kan inngå som en del av den obligatoriske opplæringsdelen av PhD-studiet, samt en seminarserie der dagens forskning fra fakultetet presenteres av gode forelesere.

K2s professor Stefan Johansson er nåværende leder. Teamet inkluderer også forsker Kristoffer Haugarvoll (K1), leder for Forskningspost for barn, Camilla Tøndel (Helse Bergen), forsker Stian Knappskog (K2), professor Thomas Halvorsen (K2), Solveig Lund Witsøe (K1), PhD-student Torbjørn Kråkenes (K1) og PhD-student Andreas Venizelos (K2).

Posterpresentasjonene finner sted onsdag 24. januar i resepsjonsområdet i 0. etasje, Sentralblokken, Haukeland universitetssjukehus, muntlige presentasjoner torsdag 25. januar i Birkhaugssalen, Sentralblokken, 3. etasje, mens prisutdelingen blir fredag 26. januar 12:00–12: 30 i resepsjonsområdet i 0. etasje, Sentralblokken.

Forskerskolen ble grunnlagt av professor emeritus Amund Gulsvik og har vært en stor suksess. Jeg benytter anledningen til å takke ham, og alle seinere ledere og medarbeidere for å organisere dette viktige arrangementet. Men Forskerskolen ville ikke vært noe hvis det ikke var for deltakerne, de som presenterer og publikum – en stor takk til dem også. Min lærer på Bryne videregåande skule sa at jeg skulle skrive følgende setning over sengen min: «Aldri ein dag utan ei line (å lesa)». Det er alltid noe nytt å lære. Så kom! Og vær så snill, ikke bare les: Still også et spørsmål. Ikke for å vise de andre at du kan stille et spørsmål, men fordi det er noe du vil lære. Vi lærer av spørsmål fordi det oppfordrer oss til å finne ut hvorfor. Ny kunnskap oppstår.

Velkommen!

Pål Rasmus Njølstad

BFS Starting Grant

BFS har lyst ut ny runde av rekrutteringsstipendet med endelig frist 15. mars. Siden det er en begrensning i antall nominerte kandidater fra hvert institutt, ber vi interesserte søkere sende en skisse på cirka to sider og CV (BFS ønsker en CV på inntil tre sider som inkluderer de viktigste og mest relevant publikasjoner) innen 12. februar. Send gjerne skissen til amra.grudic@uib.no med kopi til Pål Njølstad og Julie Stavnes.

Søkerseminar om utlysninger fra Norges forskningsråd

Haukeland universitetssykehus, i samarbeid med UiB og Norges forskningsråd, arrangerer et seminar for utlysningene HELSEVEL, BEHANDLING og BEDREHELSE med søknadsfrist 25. april 2018. Deler av programmet er satt av til helserelevante EU-utlysninger og til informasjon om brukermedvirkning og hvordan det kan styrke prosjektene.

Det er også lagt opp til en-til-en samtaler om enkeltsøknader til EU. Om dette er av interesse, bes det om at «Project Outline» (lenke i høyre marg) sendes til bn@rcn.no en uke før seminaret finner sted.

Tid: 7. februar 2018 kl. 10:30–15:00.
Sted: Bikuben, Haukeland universitetssykehus

Informasjon og program.
Påmelding.

Om du har spørsmål, kan du kontakte Amra Grudic-Feta ved K2: amra.grudic@uib.no / 55 97 46 71.

Foredrag om hjernens vannveier | 30. januar

Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA) og Tekna inviterer til foredrag i Bergen om «Hjernens vannveier».

Foredragsholder: Marie Rognes, avdelingsleder, Simula Research Laboratory.
Tid: tirsdag 30. januar kl. 19:00.
Sted: Nansensenteret på Marineholmen, Thormølens gate 47, Bergen.

Møtet er åpent for alle interesserte.

De som vil delta på et enkelt måltid etter foredraget, må melde seg på til post@ntva.no innen torsdag 25. januar. Måltidet er gratis.

Nærmere informasjon om foredraget finnes her.

Med vennlig hilsen

Lars Thomas Dyrhaug
generalsekretær NTVA

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 11 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Johnny Laupsa-Borge.

Les videre

Et godt nytt undervisningsår

Til alle K2-ansatte: Velkommen til godt nytt undervisningsår! Vi trenger dere på alle de nivåer/program vi driver undervisning; fra planlegging, tilrettelegging (administrativt eller praktisk) til gjennomføring av aktuell undervisning. Takk til alle sammen.

Nytt av året i medisinernes studieplan er ”Valgtermin”: I disse fire første hele ukene hvert år (januar) skal studentene kunne velge mellom ulike kurs av to-fireukers varighet. Dette spenner fra molekylærbiologi til hjerteultralyd, å lære praktisk pedagogikk med studentdrevne OSCE-stasjoner på Ferdighetssenteret til Fremtidsmedisin. Mest utagerende er gjerne kurset om Fjellmedisin, der studenten definitivt havnet på ”dypt vann”; en (frivillig) student hoppet i isvann på Landåsfjellet for å bli reddet opp og tatt hånd om av medstudentene! K2 har laget flere spennende kurs, men vi trenger flere. Det må være et mål at hvert av våre fagmiljø/forskningsgrupper tilbyr ett slikt årlig valgfritt kurs.

Den årlige studiedagen for K1/K2, som skal inspirere og forbedre vår undervisning, avholdes i år 2. mai (ETTER vårens viktigste forskningssøknadsfrist). Der vil vi vise eksempler på god studentaktiviserende undervisning, lære hvordan undervisningsportifolio bygges opp (for å dokumentere egen undervisningserfaring/kompetanse), og hvordan lage gode stasjonseksamener (OSCE). Merk datoen i din kalender allerede nå.

Apropos OSCE: 20. juni avholdes den første tellende OSCE-eksamen for alle 3. års-/6. semester-medisinerstudenter. Da skal 160 studenter gjennom 5 parallelle stasjonsløp. Dette krever et samlet bidrag fra de aller fleste vitenskapelig og undervisningsadministrativt ansatte ved fakultetet som er knyttet til undervisning innen noen av disse 6 semestrene. Vi trenger dere! Så disputaser, sommerferie eller kongresspermisjon bør ikke avvikles denne datoen.

Jone