Daglige arkiver: 11. oktober 2024

Ukens leder

Kjære alle sammen,

Der er siste dag med høstferie (for de som har) som jeg skal bruke til å minne alle på at tradisjonelt sett har vi alltid brukt høsten til å gjennomføre de årlige medarbeidersamtaler.

Alle ansatte med hovedstilling ved UiB skal ha medarbeidersamtaler. Dette inkluderer også stipendiater, og da er det viktig å huske at samtalen ikke utføres av veilederen. For ansatte med bistilling (eller ekstraerverv som det nå heter) kan leder bli enig med den ansatte at det ikke er nødvendig.

Medarbeidersamtalene er en viktig arena for å avklare forventninger til prestasjoner, gi gjensidig tilbakemelding og innsikt i hverandres arbeidssituasjon og ta opp arbeidsmiljø og forhold ved arbeidsplassen. Spesielt for yngre forskere er det viktig at karriereplanlegging tas med, og at pedagogisk basiskompetanse og undervisningserfaring er noe de burde tenke på.

Siden jeg er ny instituttleder, skal jeg denne gangen har medarbeidersamtale med alle fast ansatte førsteamanuensis and professorer i hovedstilling (minst 50%) i tillegg til forskningsgruppelederne og kjernefasilitetslederne. Ifølge min liste blir det 49 samtaler, så jeg håper at dere har forståelse for at det kommer å strekke seg over litt tid.

Administrasjonssjef Mia Holmaas er ansvarlig for medarbeidersamtalene med ansatte i administrasjonen.

Ellers er gjennomføring av medarbeidersamtalene delegert til forskningsgruppelederne – igjen en påminnelse om at alle ansatte skal tilhøre en forskningsgruppe. Dette er en prosess vi holder på med, Susanna har allerede sendt ut noen spørsmål til forskningsgruppelederne slik at vi kan sørge for at alle ansatte faktisk får medarbeidersamtale.

Ha en riktig god helg!

Silke

Seminar – Hvorfor kvinner må passe på blodtrykket

Innleder: Professor dr. med. Eva Gerdts
Tid: 14. oktober klokken 12.00 til 13.00
Sted: Rom 9.1 og 9.2 Laboratoriebygget

Sju av ti kvinner rammes av høyt blodtrykk.

Høyt blodtrykk er den viktigste årsak til hjerte-karsykdom i verden. Høyt blodtrykk foreligger når blodtrykket overstiger 140/90 mmHg målt hos lege. Forekomsten av høyt blodtrykk har doblet seg på verdensbasis de siste 20 år, og mange får verken påvist eller behandlet sitt forhøyete blodtrykk, heller ikke i Norge. Høyt blodtrykk skader hjerte og pulsårer mer blant kvinner enn blant menn. Kvinner har andre risikofaktorer for høyt blodtrykk, og 50% av de som får høyt blodtrykk utvikler dette i løpet av 1 år etter at de slutter å menstruere (menopause). Det er behov for nye og bedre retningslinjer for påvisning og behandling av høyt blodtrykk.

Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner inviterer til seminar om de nye europeiske retningslinjene for diagnostikk og behandling av høyt blodtrykk. Alle er velkommen!

Hvorfor kvinner må passe på blodtrykket | Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner | UiB

Sabbatical in Denmark? Call for AIAS Visiting Fellowships

Aarhus Institute of Advanced Studies at Aarhus University offers a number of visiting fellowships to outstanding researchers from abroad who are looking for an opportunity to engage in the international and interdisciplinary research community of AIAS and to collaborate with the research environments at Aarhus University (AU).

Visiting fellows will have their daily office space at AIAS, and will have the opportunity to participate in the activities at AIAS and at the relevant research environments at AU. AIAS offers optimal office facilities, and a thriving international and interdisciplinary community with joint social and academic activities.

Application deadlines vary according to start date:

  • May 1, 2025 (noon): for visiting fellowships starting in the fall of 2025.
  • November 1, 2025 (noon): for visiting fellowships starting in the spring of 2026.

https://aias.au.dk/opportunities-at-aias/aias-visiting-fellowships

Forskningsrådets indikatorrapport 2024: Forsking og innovasjon i ei uroleg verd

  1. nov. kl. 08.45–11.00, hybrid arrangement

Auka vekt på internasjonalisering dei siste tiåra har hatt mange positive effektar for det norske forskingssystemet. Men no er verda i endring. Den geopolitiske situasjonen utfordrar rammevilkåra for forskingsinstitusjonane. Ansvarleg internasjonalt kunnskapssamarbeid har komme på dagsordenen, og forskingsmiljøa må orientera seg på nytt når det gjeld samarbeidsrelasjonar, rekruttering, personvern og tryggleik. Kva seier Indikatorrapporten om internasjonalisering i år?

https://www.forskningsradet.no/arrangementer/2024/indikatorrapporten-2024-forsking-innovasjon-i-ei-urolig-verd/

Ansvarlig internasjonalt samarbeid: Samarbeid med Kina – veien videre

I dette webinaret inviterer vi eksperter fra Europa og Beijing til å informere om viktige rammer for kunnskapssamarbeid og endringer i Kina. Webinaret er på engelsk.

Tidspunkt: 24. oktober 2024 kl. 10.00- 24. oktober 2024 kl. 11.15
Sted: • Digitalt

Kina utvikler seg til å bli en stormakt og er i front på en rekke kunnskapsfelt med betydning for Norge. I år har både Norges statsminister og utenriksminister besøkt Kina og vi har nylig inngått en ny bilateral avtale med Kina om forskningssamarbeid. Samtidig peker nasjonale trusselvurderinger på Kina som en trussel-aktør for Norge. Fra politisk ledelse i Norge kommuniseres det tydelig at vi skal ha fortsatt samarbeid med Kina, samtidig som vi utviser aktsomhet.

https://hkdir.no/arrangementer/ansvarlig-internasjonalt-samarbeid-samarbeid-med-kina-veien-videre

Seminar om studentmobilitet i helse- og sosialfaglege utdanningar

HK-dir har saman med Høgskulen på Vestlandet gleda av å invitere til dagsseminar om auka studentmobilitet i helse- og sosialfaglege utdanningar.

Tidspunkt: 29. oktober 2024 kl. 09.00- 29. oktober 2024 kl. 15.45
Stad: Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen (Kronstad) • Fysisk

Korleis kan ein som institusjon og fagmiljø jobbe for å auke talet på studentar som tek studie- og praksisopphald i utlandet?

Prosjekta med støtte gjennom “Program for økt studentmobilitet” arbeider med fleire sider av mobilitet, og prøver ut ulike tiltak for å auke dette talet. I løpet av seminaret vil vi få eksempel frå prosjekt som har oppnådd gode resultat, og som deler kunnskap og erfaringar dei har gjort seg. Kva fungerer, kva fungerer ikkje?
Seminaret vil bestå av ei blanding av innlegg i plenum og gruppearbeid.

https://hkdir.no/arrangementer/seminar-om-studentmobilitet-i-helse-og-sosialfaglege-utdanningar

MSCA Staff Exchanges – Webinar om tilsette-mobilitet innan forskings- og innovasjonsprosjekt

  1. okt. kl. 10.30–11.15

Marie Skłodowska-Curie Actions Staff Exchanges finansierer korttidsutveksling mellom sektorar. Målet er å utvikle berekraftige forskings- og innovasjonsprosjekt gjennom utveksling av tilsette.

Målgruppa er internasjonale konsortium som kan bestå av universitet, institutt, næringslivsinstitusjonar, små- og mellomstore bedrifter og andre ikkje-akademiske institusjonar.

  • Under webinaret held The Research Executive Agency (REA) ved Aleksandra Shoetz Sobczak eit innlegg om utlysinga.
  • Sjølve utlysinga har søknadsfrist 5. februar 2025.
  • Webinaret blir halde på engelsk.

https://www.forskningsradet.no/arrangementer/2024/webinar-msca-staff-exchanges/

 

European Rare Disease Research Alliance (ERDERA)

ERDERA is a European partnership consisting of over 170 organizations, championed by the European Union. It launched in September 2024 and will provide financial support to collaborative international research projects, clinical trials, and initiatives for knowledge exchange and networking. The Research Council of Norway is a member and calls for funding will be open for Norwegian researchers.

  • There will be annual joint transnational calls . The first call will open in December 2024
  • The multi-stakeholder board is seeking Rare Disease Researchers, Geneticists, Healthcare professionals, education & training professionals, ethics & patient consent experts. Apply by 31 October 2024
  • The ERDERA roadmap will be presented at the launch event on 28-29 October

More information will be posted on ERDERA – European Rare Diseases Research Alliance

Luftveisvirus som skaper pandemier

7 november kl 18.00

Hotel Norge, Nedre Ole Bulls plass 4, Bergen

With an ever growing global population and increased international travel, pandemics are now expected to occur more frequently. Influenza is the most common cause of pandemics during the last century, with the 1918 Spanish influenza pandemic causing up to 50 million deaths.

Influenza pandemics occur at unpredictable intervals when a novel virus arises by changing its viral host specificity to spread in humans, with pigs acting as a mixing vessel for avian and human viruses.

Talks:
Nina Langeland: “Covid-19, spredning og komplikasjoner: COVID-19, transmission and complications.”
Rebecca Cox: “Influensavirus som pandemisk agens: Influenza as a pandemic virus.”

https://dnva.no/detskjer/2024/08/luftveisvirus-som-skaper-pandemier

ERC Starting Grant Programme

Are you interested in applying for an ERC Starting Grant? Are you a researcher with 2-7 years of experience since completion of PhD, a scientific track record showing great promise and an excellent research proposal?

UiB will organize a Starting Grant Programme consisting of 3 in-person seminars and a digital meeting in February-June 2025. The participants are expected to submit a proposal in October 2025 (deadline not published yet).

If you want to attend the programme, please contact Silke Appel, head of the department.

If you need more information about the programme or ERC Starting grant, please contact your research advisor.

Contact the research advisor:
susanna.pakkasmaa@uib.no