Ukens leder

Ti av Norges forskningsråds nye porteføljestyrer er i ferd med å utarbeide porteføljeplaner for forsknings- og innovasjonsutlysninger. Portelføljestyrene har ansvar for å fordele rundt ni milliarder kroner årlig, og porteføljeplanene er styrende for faglig, tematisk og strategisk fordeling av midler. Disse planene er styringsdokumenter som skal bidra til forutsigbarhet og tydelighet i føringene for finansering. Porteføljeplanene skal være korte og overordnede, og konkretiseres i en investeringsplan som oppdateres årlig. De nye planene skal legges frem for NFRs styre i februar 2025.

For å sikre at planene bygger på oppdatert kunnskap og tar hensyn til ulike perspektiver, arrangerer Forskningsrådet digitale innspillsmøter. I disse møtene blir mål, prioriteringer og tiltak i utkastene til porteføljeplanene gjennomgått, og deltakerne får mulighet til å gi innspill. De digitale innspillsmøtene finner sted fra oktober 2024 til januar 2025, og er åpne (alle kan melde seg på). Det gjenstår nå ett innspillsmøte for velferd og utdanning 17. Desember, og ett for demokrati og global utvikling 8. Januar.

I møtet i porteføljestyret for innvoasjon i oktober deltok representanter for en lang rekke aktører, både FFA (Forskningsinstituttenes fellesarena), UHR (Undervisnings- og høskolerådet) og enkeltinstitusjoner, også UiB. Her kom det frem at foreliggende utkast til porteføljeplan for innovasjon ble ansett som et godt utgangspunkt, men at det var ulike synspunkter på prioriteringer. Ett punkt som det tydelig var delte syn på, var i hvilken grad tildelingene skal bidra til kompetansebygging og -overføring. Skal det være “andre” porteføljer som bidrar til utdanning av forskere, mens innovasjonsporteføljen består av prosjekter der midler går direkte til drift og investering i innovasjonsprosjekter uten å legge vekt på dette aspektet? Enkelte mente at “det er ikke denne porteføljen vi skal bruke til å utdanne PhD-kandidater”, mens andre fremhevet viktigheten av at minst én prosjektpartner er en FoU-leverandør for å fremme kunnskapsoverføring.

Forskningsrådets er som kjent i en omstillingsprosess, men kan fremdeles utgjøre en viktig rolle som finansieringskilde for oss fremover. Det kan være nyttig å delta på de gjenstående innspillsmøtene for å få et innstrykk av hvilken retning porteføljeplanene beveger seg i, og å sette seg inn i de nye porteføljeplanene når disse foreligger.

Til slutt vil jeg minne om frister for nominasjoner til L. Meltzers høyskolefonds priser, som er 01.12. Nominasjoner kan foretas avalle professorer og instituttledere ved Universitetet i Bergen. Man kan nominere kandidater til Meltzers pris for yngre forskere, Meltzers pris for fremragende forskningsformidling og Meltzers pris for fremragende forskning (sistnevnte deles ut for første gang i 2025). Mer informasjon her: https://meltzerfondet.w.uib.no/sjekkliste/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *