Månedlige arkiver: august 2020

Medarbeidersamtaler

Det er tid igjen for de årlige medarbeidersamtalene. Disse er et ledd i målrettet ledelse og medarbeiderutvikling. Derfor er de årlige, systematiske og gjensidig forberedte personlige samtaler mellom en medarbeider og nærmeste overordnede. Alle ansatte som har hovedstilling ved UiB, skal ha medarbeidersamtaler. Dette inkluderer også stipendiater. For ansatte med bistilling kan leder bli enig med den ansatte at det ikke er nødvendig.

Nytt i år er at det ikke er nok at medarbeidersamtalene tilbys – de skal også gjennomføres. På grunn av pågående koronaviruspandemi, synes jeg en telefonsamtale eller digitalt møte kan være greit i tilfeller der det av ulike grunner kan være vanskelig å få gjennomført samtalen med fysisk oppmøte.

Medarbeidersamtalene er en viktig arena for å avklare forventninger til prestasjoner, gi gjensidig tilbakemelding og innsikt i hverandres arbeidssituasjon og ta opp arbeidsmiljø og forhold ved arbeidsplassen. Samtalen skal knyttes opp til K2s strategiske planer og være et reelt og resultatorientert ledelsesverktøy for å oppnå fastsatte mål.

Elementer knyttet til livsfase kan tas opp som tema. Samtalen skal videre nyttes til å avdekke kompetansebehov, endring og utvikling. Innholdet i medarbeidersamtalen skal fokuseres rundt forhold leder og medarbeider kan gjøre noe med.

Det er viktig å kommunisere hva man ønsker å oppnå i medarbeidersamtalen og tilrettelegge for den fortrolighet som trengs for at samtalen skal ha merverdi for begge parter. Dette kan være en gradvis prosess som kan ta noe tid.

Overfor utenlandske medarbeidere er det viktig å ha oppmerksomhet på deres behov for å forstå overordnede strategier og mål for virksomheten, betydningen av et godt og inkluderende arbeidsmiljø og den enkeltes muligheter for bidrag til felleskapet. Aktuelle tema kan også være deres sosiale nettverk, tillit vis a vis leder og kolleger, opplevelse av tilhørighet og i noen tilfeller tilrettelegging og integrering også utenfor arbeidsplassen.

Som en naturlig del av resultatvurderingen og forventningsavklaringen inngår den avtalefestete samtalen rundt lønnsforhold som en del av medarbeidersamtalen. Det er da viktig å huske på at vi har etablerte systemer for lønnsforhandlinger.

Jeg har som instituttleder ansvar for at alle medarbeidere gjennomfører årlige medarbeidersamtaler og er ansvarlig for at resultatene fra samtalene tas med i enhetens planer og budsjett. Det er ikke mulig å gjennomføre dette for alle K2s ansatte, slik at gjennomføring av samtalene er delegert. Jeg har medarbeidersamtaler med forskningsgruppelederne, mens de igjen har ansvar for deres gruppemedlemmer. Når det gjelder administrativt ansatte, har administrasjonssjef Julie Stavnes ansvaret.

Oftest synes jeg tiden går fryktelig fort om høsten, og plutselig er det jul. Det er derfor lurt å komme i gang med medarbeidersamtalene så snart som mulig. Lykke til!

Informasjonsmøte om mottak BOTT økonomi 03.09.

Det medisinske fakultet er i gang med å forberede mottaket av nye økonomisystem knyttet til BOTT. Vi har nedsatt en styringsgruppe og en arbeidsgruppe som skal se hvordan vi arbeider med økonomi i dag og hvordan innføringen av nye systemer påvirker økonomitjenesten og økonomiarbeidet ved fakultetet.

I dette møtet presenterer vi arbeidet vårt så langt for alle interesserte ved fakultetet. Vi vil gå gjennom mandatet og tidsplanen for endringsarbeidet, og det vil være anledning til å stille spørsmål til arbeidsgruppen.

Les mer om prosjektet her: https://www.uib.no/med/137379/bott-økonomi-ved-det-medisinske-fakultet

Møtet arrangeres i Zoom. Påmeldte vil få tilsendt lenke dagen før møtet.

Påmelding her: https://www.uib.no/en/node/137918

Ukens ansatt – Anne Hammer Knudsen

Jeg har vært ansatt som tekniker på UiB siden desember 1999, altså forrige århundre! Jeg ble ansatt på forskningslaboratoriet på barneklinikken, med Lage Aksnes som min første sjef. Der var det analysering av bl.a. vitamin A,D,E, cøliaki, ulcerøs colitt, morbus crohn og Pancreas Elastase 1 i fæces. En god del metodeutvikling var det også.
Før jeg kom hit, jobbet jeg på laboratoriet på Vinmonopolet. Utdannelsen min tok jeg på Statens Næringsmiddeltekniske skole, der ble man Næringsmiddelteknolog. Så, jeg er verken kjemiker eller molekylærbiolog, men labarbeidet er mye det samme, selv om kvantaene er forskjellige. På Vinmonopolet gikk det i liter, her går det i mikroliter.
Jeg er i dag ansatt på Senter for diabetesforskning. Her har jeg vært siden 2014, da forskningslaboratoriet på barneklinikken ble avviklet. Jeg har fått nye, interessante oppgaver, og måtte lært meg nye metoder. Litt krevende til tider, men veldig kjekt å lære nye ting. Jeg vil også skryte av mine flotte kollegaer, makan til trivelige folk skal du lete lenge etter.
Jeg er også verneombud. Det har jeg vært siden 2010, og varahovedverneombud på MED-FAK siden 2017. Ved å si ja til det vervet, har jeg blitt kjent med nye kollegaer på alle fakultet, både på UiB, og resten av landets universiteter. Hver høst arrangeres Hovedverneombudskonferansen, som alle HVO og deres vara kan delta på. Konferansen går på rundgang mellom universitetene.
Som dere kanskje skjønner, jeg har det godt her på K2, varierte arbeidsoppgaver og flotte kollegaer! God helg!

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 9 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Oda Barth Vedøy.

Les videre

Hei alle sammen!

Da er semesteret godt i gang med delvis ganske annerledes undervisning i Korona-tiden. Jeg oppfordrer alle undervisere til å melde seg inn i Teams gruppen «K2 digital undervisning» som inneholder mye nyttig informasjon og er en plattform for erfaringsutveksling.

Også i år har UiB sentralt lyst ut infrastrukturmidler med en ramme på 15 millioner kroner. Det medisinske fakultet kan fremme 3 søknader. Det er prodekan for forskning, Marit Bakke, og forskningsledere fra instituttene som rangerer søknadene og velger de 3 som skal sendes til universitetet sentralt. Retningslinjene finnes her (Veileder Forskningsinfrastruktur 2021). I korte trekk gjelder:

  • Hver søknad kan være på maks 4 MNOK
  • Det må legges inn egenandel på minst 20% (av søknadsbeløp)
  • Fakultetet har satt av 1 MNOK for å dekke egenandel
  • Hvis to fakultet går sammen kan søknadssummen være 8 mill. Merk at søknaden må være blant de tre søknadene som begge fakultetene sender inn.

Søknadsskjemaet finnes her (Søknadsskjema). Søknader fra K2 sendes til meg (silke.appel@uib.no) og rangeres av ledergruppen. Søknadsfristen er 7/9.

Status som merittert underviser – 2020 – ny søknadsfrist

Som et ledd i arbeidet for studiekvalitet har fakultetsstyret opprettet en meritteringsordning for fremragende undervisere ved Det medisinske fakultet.

Fakultetet inviterer med dette sine undervisere til å søke om å bli tildelt merittert undervisningsstatus. Merittert status tildeles vitenskapelig ansatte som har vist betydningsfull innsats for å sikre utdanningskvalitet i bred forstand.

Søknadsfrist er 1. oktober 2020.

For mer informasjon om meritteringsordningen og søknadskravene se: Utlysning meritteringsordning 2020 og Krav til søknad om status som merittert underviser

English: Web based course CCBIO905 Methods in Cancer Biomarker Research, fall 2020

We are happy to invite you to CCBIO’s course CCBIO905 Methods in Cancer Biomarker Research, October 27-29, 2020. This will be run online through Zoom, so you can join from the comfort of your home, or your home universities. Although the course is mainly intended for PhD students and Master students, admission is open for others who find this course interesting.

CCBIO905 is a 5 ECTS course with focus on the full panel of advanced and standard methods with relevance for cancer biomarkers. The intention is a methodological course that also includes components of ethics and economy.

The thematic parts include methods ranging from basic techniques on nucleotides and proteins to more advanced approaches, as well as bioinformatics and bio-banking. The course will focus on methods to study tissue samples, blood samples, urine samples, and other biologic materials, like immunohistochemistry, in situ hybridization, PCR-techniques and sequencing, Western blot and ELISA, microarray methods, proteomics, circulating tumor cells and DNA, flow cytometry, bioinformatics and biobanks. Changes in nucleic acids and proteins in different settings will also be covered.

Les videre