Månedlige arkiver: juni 2019

GOD SOMMER!

Når dette skrives er OSKE-eksamen akkurat ferdig. Jeg vil benytte anledningen til å takke for flott innsats i å planlegge og gjennomføre denne. Mange har vært involvert, og spesielt vil jeg fremheve alle administrativt ansatte som har deltatt i tidkrevende forberedelser og gjennomføring av dagen. Som i fjor deltok jeg i år som sensor på oppgave innen pediatri. I tillegg til at det er spennende å se hvordan studentene løser oppgavene, er det inspirerende å lære at de liker denne eksamensformen. En student ønsket faktisk flere OSKE-eksamener. Videre er det gøy å få være med på et slikt event. En får også treffe ansatte på fakultetet på tvers av institutter og ansettelsesforhold i en spennende setting. Lunsj og rikelig med kaffe bidrar til at praten går og latteren ofte sitter løst.

Vi har nylig sendt inn forslag til budsjett for 2020. Det er et ambisiøst budsjett som tar høyde for de utfordringer vi ser i det kommende år når det gjelder utdanning, forskning, innovasjon og formidling. Økonomiavdelingen skal ha en stor takk for solid arbeid med budsjettet.

Som diskutert på Faculty Lunch og meddelt i tidligere K2-nytt ønsker vi nå å se på justeringer i forskningsgruppene. Dette er nødvendig pga. naturlig avgang og endringer i aktivitet for noen av gruppene nå når det er gått seks år siden gruppene ble dannet. Vi har derfor initiert en prosess med å endre sammensetningen av noen av forskningsgruppene. Fast vitenskapelig personale for aktuelle grupper blir innkalt. Vi håper på en konstruktiv dialog og samarbeid i denne prosessen og at utfallet gir en bedre hverdag for den enkelte. Ta gjerne kontakt per mail mht. innspill i denne prosessen.

Etter en uvanlig varm april måtte vi betale med en kald mai. Nå kommer varmen langsomt men sikkert, og vi forbereder oss på sommerferien. Det har for de fleste vært travle tider med søknader, OSKE og alle avslutningene på slutten av terminen. Så det skal bli godt å få noen uker med fri for å gjøre helt andre ting. Det er viktig for å lade batteriene slik at vi kan starte høsten med ny energi og arbeidslyst. Jeg vil benytte anledningen til å takke alle for flott innsats dette halvåret. Ha en riktig god sommerferie!

Personsider ved UiB

Personsiden på UiBs nettsider er en viktig kanal for synliggjøring av personlig akademisk profil.

Alle ansatte på UiB har egen personside med bilde, kontaktinformasjon, publikasjonsdata fra CRIStin, samt fritekstfelt for informasjon om forskning, undervisning, publikasjoner, kompetanse og prosjekter

UiBs personsider indekseres i de fleste tilfeller øverst på søk via Google, og personsøk er blant de meste utbredte søkene på UiBs net.

Her finner du brukerveiledning til hvordan du oppdaterer siden din.

Puss opp din personside!

Ny søknadsfrist for opprykk til professor

Fristen for å søke opprykk til professor blir i år endra til 31.8. Endringa gjeld berre for 2019.

Bakgrunn for ny søknadsfrist
Kunnskapsdepartementet har fastsett endringar i Forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger. Dei nye forskriftsreglane gjeld fastsetting av kriterium for utdanningsfagleg kompetanse og korleis denne skal dokumenterast. Endringane trer i kraft 1.9.19. Det er ikkje fastsett overgangsreglar.

Reglementsendringar ved UiB er under arbeid. Fastsetting av nye reglar vil tidlegast kunne skje i universitetsstyremøtet i august 2019. For at vurdering av opprykk skal kunne skje etter gjeldande reglar, er det vurdert som naudsynt å endre fristen for dette året.

I dette tilfellet vil innføring av nye kriterium og krav til dokumentasjon like i forkant av fristen 15.9. kunne få konsekvensar både for søkarane og for arbeidet i dei sakkunnige komiteane. På dette grunnlaget har rektor gitt si godkjenning til at fristen for å søke opprykk til professor for 2019 blir endra til 31.8.

Nytt om navn

Silje Skrede begynner 01.07. i stilling som professor i farmakologi ved K2. Hun er cand. med. fra UiB, har PhD innen psykofarmakologi og blir nå tilknyttet forskningsgruppen i farmakologi og farmasi (G4), som holder til i 9. etasje i laboratoriebygget. Samtidig blir hun ny fagansvarlig for undervisning i farmakologi ved medisinstudiet. Arbeidsplass blir i 9. etasje ved laboratoriebygget, og hun kan nås på silje.skrede@uib.no.

Nytt om navn

Anne-Lise Bjørke Monsen er spesialist i barnesykdommer og medisinsk biokjemi. Hun arbeider med vitaminer, sporelementer og miljøgifter, med et spesielt fokus på betydningen av mors status for spedbarnets nevrologiske utvikling. Hun har frem til nå hatt en 100% overlegestilling ved Avdeling for medisinsk biokjemi og farmakologi og en 20% stilling som førsteamanuensis på Klinisk institutt 2. Fra 1. oktober har hun en 100% førsteamanuensis stilling ved K2.

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 4 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Hege F. Berg.

Les videre

Søknadsfrister

Kjære alle sammen.

Vennligst se under de oppdaterte lenkene for ekstern finansiering.

Eksterne finansieringsmuligheter:
http://www.uib.no/en/med/112772/external-funding-opportunities

Finansieringsmuligheter for utdanning:
http://www.uib.no/med/113987/funding-opportunities-education

Nettsidene oppdateres hver annen uke. Nye oppføringer er merket med NEW.

Vennlig hilsen
Amra, Ramune og Kaia

Prisdryss på K2

Fakultetets dag markerer ansatte som på ulike måter har utmerket seg. Instituttledelsen vil gratulerer alle prisvinnere men spesielt trekke fram instituttets prisvinnere. Birgitta Åsjö ble den første kvinne som ble tildelt Falchs seniorpris for sin AIDS-forskning. Bergithe Oftedal vant Falchprisen for yngre forskere og illustrerte på en forbilledlig måte hvordan forskningsopphold i utlandet kan benyttes i bygging ev eget forskningsnettverk og -karriære. Dette må flere benytte seg av. Per Eystein Lønning tok i mot prisen for årets forskningsgruppe på vegne av brystkreftforskningsgruppen – en meget vel fortjent pris.

Fellesarrangementer som Fakultetets dag blir ikke alltid prioritert, men er svært viktige for å bli kjent med hva som foregår på fakultetet. Kanskje behøver man ikke reise til Seatlle eller Boston for å lære en teknikk som allerede kjøres på campus. Slike møter stimulerer til samtaler og ideutveksling som kan komme alle til gode.

Vi trenger å etablere flere slike arenaer, ikke bare innad på fakultetet men også i samarbeid med avdelinger på sykehuset. Istedenfor at uniersitetet og sykehuset er konkurrenter, bør vi samarbeide mer om forskning slik at vi står bedre rustet i konkurransen mot andre miljøer i Norge og internasjonalt

God helg

Eystein Husebye

Nestleder K2

10 kjappe om Campylobacter

Campylobacter-bakterien er påvist i et drikkevann på Askøy. Mange har blitt syke, og man mistenker et dødsfall på grunn av forurensningen. Vi har spurt infeksjonsekspert professor Nina Langeland om denne bakterien.

Professor Nina Langeland ved Klinisk institutt 2 er ekspert på infeksjonssykdommer.
Foto: Wikipedia/UiB.
Publisert: 12.06.2019

1. Hva slags bakterie er Campylobacter-bakterien har gjort folk syke på Askøy?
– Bakterien er en ganske vanlig årsak til diaré, som smitter særlig via mat eller vann.

2. Hva er de vanlige måtene slike bakterier havner i drikkevann?
– Det vanligste er at vannet blir forurenset i tillegg sviktende barrierer for rensing av vannet.

3. Er det vanlig å bli smittet av denne bakterien i Norge?
– Den er en ganske vanlig årsak til matbåren smitte.

4. Hvor farlig er den, kan man dø av den?
– Feber, magesmerter og diaré er vanlig, dødsfall er sjelden.

5. Er den like farlig for unge, voksne og gamle?
– Generelt er eldre sårbare, men alle aldersgrupper blir syke.

6. Må man drikke mye forurenset vann for å bli syk eller er det nok med ett glass vann?
– Det kommer an på hvor mye bakterier det er i vannet.

7. Er det farlig å dusje, vaske seg eller pusse tennene i vann som er forurenset av bakterien?
– Dusjing går bra.

8. Hva bør man gjøre dersom man tror man er smittet?
– De fleste blir friske av seg selv, men det kan være lurt å levere avføringsprøve til legekontor, og være nøye med personlig hygiene.

9. Hvordan behandler man folk som har blitt syke?
– Pasientene får rikelig med væsketilførsel. Noen kan trenge antibiotika.

10. Hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet dersom man er nødt til å bruke det forurensede vannet der man bor?
– Koke vannet

Disputas – Sahba Shafiee

Sahba Shafiee disputerer for Ph.d. graden torsdag 20. juni 2019

Prøveforelesning: Torsdag 20. juni 2019 kl. 11.15
Oppgitt emne: “Preclinical models of myelodysplastic syndromes – overview, obstacles and future perspectives”
Sted:  Auditorium, AHH, Haukelandsveien 28

Disputas: Torsdag 20. juni 2019 kl. 13.15
Avhandlingens tittel: “Translational Development of Preclinical Models and Therapies in Myelodysplastic Syndromes (MDS)”
Sted:  Auditorium, AHH, Haukelandsveien 28

1. opponent: Assistant Professor Petter S. Woll, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
2. opponent: Professor Wieslaw Jedrzejczak, Medical University of Warsaw, Poland)
3. medlem av komiteen: Førsteamanuensis, Mette Vesterhus, Universitetet i Bergen

Disputasen blir ledet av professor Einar Klæboe Kristoffersen.