Månedlige arkiver: mai 2019

Ukens leder

Fakultetets dag nærmer seg med stormskritt: 13.juni og der kan du ”Møte de beste!”

Utdeling av Søren Falchs junior og seniorpris samt avholding av Falchforelesning 2019: Professor Maiken Nedergaard, Københavns Universitet som har spennende translasjonell hjerneforskning, inkludert det glymfatiske system og søvns betydning for hjernehelse!

Utdeling av priser: årets publikasjon, årets PhD, årets forskningsgruppe, priser for internasjonalisering, fremragende formidling og underviser/undervisningsmiljø. K2 har tidligere markert seg sterkt i dette gode selskap, så vi er spente på hvilke K2-ere som honoreres i år!

Og apropos undervisning; siden fakultetet fremmer forslag om tittel Fremragende underviser (noe som faktisk skal tilgodesees med lønnsøkning!), her er noen karriæreplanleggingstips:

Ta basismodul i pedagogikk som du skulle ha tatt innen to år etter ansettelse i din hovedstilling (og gjør ferdig oppgaven som hører til), noen flere enn meg som føler seg truffet av tidsklemmen her….?

Husk å notere all undervisning du bidrar til, inkludert undervisningsadministrativ virksomhet (forelesninger, gruppeundervisninger, undervisningsvisitter, semesterstyrebidrag, lage undervisningsopplegg, lage/rette eksamener) ilp hvert semester (lenger tilbake er vanskelig å huske…)

Noe helt annet som likevel er relatert til undervisning: bioinformatikk. Dette er en stadig viktigere del i mye av vår aktivitet; med ulike «–omics» kreves både forståelse og praktisk bruk av ulike informatikkmetoder når vi har store datasett med f.eks genetiske data eller «big-data» generelt. K2 har ansatt en «egen» bioinformatiker: Anagha Joshi, men har pr. i dag ingen strukturert undervisning i dette i våre studieprogram. CBU; Computational Biology Unit; driver tverrfaglig (informatikk/matematikk/kjemi/biologi) forskning og undervisning på ulike studieprogram/nivå og har tatt initiativ til å se hva som er ønskelig av koordinert felles undervisning også innenfor medisin/farmasi (våre studieprogram).

Kan våre studenter nytte allerede eksisterende kurs, f.eks i elektiv periode eller foskerlinjestudenter/PhDstudenter ilp andre deler av terminene? Er det behov for postgraduate kurs i relasjon til ditt forsknings-/fagområde?

Anaghi og jeg er interessert i innspill som vi vil formidle videre. Anaghi vil gjerne bidra til å utvikle kurs, samtidig vil vi gjerne unngå duplisering med allerede eksisterende kurs men heller fremme kurs som kan tilbys/benyttes «på tvers».

 

 

 

Informasjon om Inkubatorbygget og konsekvenser for drift av Dyreavdelingen

Det skal bygges et nybygg på to etasjer på parkeringsdekket i 8. etasje i BB-bygget. Dette bygget, Inkubatorbygget, skal bl.a. huse innovasjonsvirksomhet ved Universitetet i Bergen, Helse Bergen og VIS Innovasjon AS (tidl. BTO AS).

Det vil i denne sammenheng være begrenset kapasitet på Dyreavdelingen i BB-bygget en periode i 2020.

Prosjektledelsen har informert om at bygganskaffelsen er kunngjort og i dens konkurransegrunnlag er det satt opp følgende dagmulktbelagte datoer* for byggeperioden:

Tiltak Dato*
Start riving parkeringsdekke 8. etasje BBB 23.03.2020
Start hullboring fundamentfot stålsøyler 04.05.2020
Slutt hulldekkemontasje/takelement 03.07.2020
Overtagelse alle fag før oppstart prøvedrift 01.09.2021
Oppstart prøvedrift 01.10.2021
Godkjent prøvedrift 01.10.2022

Det er forventet oppstart av byggearbeid fra mars/april 2020 – og ca. 3 måneder med total driftsstans på dyreavdelingen BB-bygget på grunn av støy i forbindelse med byggearbeid. Entreprenøren kan ta forbehold om fremdriften, som byggherren må akseptere. Da vil perioden med driftsstans bli lengre. Etter disse ca. 3 månedene vil det også pågå innvendige arbeider som også bråker. Det vil foretas prøver på aktuelle støyende aktiviteter og målinger av støygjennomgangen ned i 7. etasje. Brukerne må så ta stilling til om slike lyder vil være akseptable for dyrene.

Konsekvenser for forskere:

Forskere må:

  • Avslutte/fullføre så mye forsøk som mulig høsten 2019
  • Nedskalere all avl på Vivarium for å gjøre plass til forsøk fra BBB på Vivarium
  • Vurdere nedfrysing av alle linjer det ikke allerede finnes backup på
  • Vurdere å sette vekk til kontraktsavl i en periode

Eventuelle spørsmål om løsninger og tilrettelegging i byggeprosessen kan rettes aurora.bronstad@uib.no

Valget til instituttrådet gruppe B ved K2 har startet

Til ansatte i gruppe B
Valget til instituttrådet ved Klinisk institutt 2 har nå startet.  Det skal velges én representant fra gruppe B (midlertidig ansatte i undervisnings- og forskerstillinger) til instituttrådet.

Det er fire kandidater som stiller til valg:

Torsvik, Anja Postdoktor
Saghaug, Christina Skår Stipendiat
Ghila, Luiza Postdoktor
Petrovic, Aleksandra Stipendiat

Valget pågår til tirsdag 4. juni kl. 12.00

Du kan stemme her.

 For mer informasjon om valget, se her.

Godt valg!

Vennlig hilsen,
Valgstyret ved Det medisinske fakultet

 

Nytt om navn

Synnøve Yndestad startet som Postdoktor hos K2 ved KG Jebsen senter for genom-rettet kreftterapi desember 2018. Hun er tilknyttet Mohn kreftforskningslaboratorium i 1M laboratoriebygget. Der fokuserer hun på trippel negativ brystkreft, og hvordan kreftcellenes evne til DNA-reparasjon påvirker utfallet av behandling. Kom gjerne innom for en prat, eller send mail til Synnove.Yndestad@uib.no.

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 3 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Hege F. Berg.

Les videre

Søknadsfrister

Kjære alle sammen.

Vennligst se under de oppdaterte lenkene for ekstern finansiering.

Eksterne finansieringsmuligheter:
http://www.uib.no/en/med/112772/external-funding-opportunities

Finansieringsmuligheter for utdanning:
http://www.uib.no/med/113987/funding-opportunities-education

Nettsidene oppdateres hver annen uke. Nye oppføringer er merket med NEW.

Vennlig hilsen
Amra, Ramune og Kaia

Solstrand revisited: Status strategi

Det er nå to måneder siden konferansen vår på Solstrand, og jeg har samlet inn og renskrevet alle deres innspill fra gruppearbeidet om strategiplanen vår videre.

Det ble fire sider med forslag om hva vi bør beholde i vår eksisterende plan, og hvilke nye tiltak og mål som bør inkluderes i vår nye plan. Det ble blant annet etterspurt en egen målsetning for innovasjon og en grønn, miljøvennlig målsetning. Fremdeles etterspørres flere møtepunkt på tvers, og karriereplanlegging for våre yngre forskere. Jeg takker for veldig godt gruppearbeid på Solstrand og mange gode innspill.

Den nye planen skal gjelde i tre år fra 2020. Deler av ledergruppen vil arbeide videre med revidering av den eksisterende planen og vi kommer til å sende den ut for kommentarer i K2-nytt når vi har laget et utkast etter sommeren. Jeg håper dere vil ta dere tid til å lese og kommentere når jeg sender den ut.

Beste hilsen Julie

Hjernekraftprisen 2019

Forskerforbundets hjernekraftpris 2019 Forskerforbundet kunngjør med dette «Hjernekraftprisen 2019». Send inn din fortelling om betydningen av forskning og utviklingsarbeid og bidra til å synliggjøre viktigheten av hjernekraften til våre medlemmer! Frist for innsending er 2. september 2019. Information in English Formålet med prisen er å synliggjøre hvilken rolle forsknings- og utviklingsarbeid har i samfunnet vårt og hvilken viktig jobb våre medlemmer gjør på mange områder. Bidraget skal være en fortelling om hvorfor forskning og utviklingsarbeid (FoU) er viktig og hvilken betydning det har for samfunnet. Hjernekraftprisen skal bidra til å etablere en større forståelse for satsing på FoU og kunnskap som viktige investeringer for framtida, og løfte betydningen av dette arbeidet for fremtidens velferd og nærings- og samfunnsutvikling; lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt.

Alle medlemmer av Forskerforbundet kan sende inn bidrag, uavhengig av stilling og arbeidssted.

Bidrag kan formuleres i ulike sjangre og medier, enten det er i form av en kronikk, et essay, en film, en utstilling eller andre måter å presentere budskapet om betydningen av FoU-aktivitet på. Bidraget bør kommunisere godt til et allment publikum.

Prisen er på til sammen 200 000 kroner, og fordeles på én eller flere vinnere. En jury oppnevnt av hovedstyret i Forskerforbundet kårer en eller flere vinnere av Hjernekraftprisen ut fra en vurdering av hvilket bidrag som har best kvalitet og formidlingsevne. Juryen består av Tora Aasland (tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister), Andreas Tjernshaugen (forfatter og redaktør i Store norske leksikon), leder i Norsk studentorganisasjon og Guro Elisabeth Lind (leder i Forskerforbundet). Du kan lese mer om tidligere tildelinger av Hjernekraftprisen her.

Prisen vil bli utdelt på Forskerforbundets forskningspolitiske seminar 12. november 2019 og kunngjort på Forskerforbundets nettsider.

Mer info, inkludert retningslinjer for bidragene finner du her.

(English) Broegelmann Research Laboratory: Guest Lectures

Scott Lieberman, MD, PhD
Division of Rheumatology, Carver College of Medicine,
University of Iowa, IA, USA

Title:Sjögren’s syndrome in children and mice

Peter Gergely, MD, PhD
Novartis Institutes for Biomedical Research,
Basel Switzerland

Title:  “Anti-CD40 therapy in immune-mediated diseases”

Time: Thursday, June 6th, at 14:15 – ca.16:00
Place: Birkhaugsalen, HUS