Månedlige arkiver: oktober 2014

Utstyr ved Klinisk institutt 2

Roland JonssonKlinisk institutt 2 har et stort utvalg av både avansert og mindre avansert vitenskapelig utstyr. Offisielt tilhører alt utstyr som er tilgjengelig ved instituttet universitetet som helhet. Alle er velkommen til å bruke utstyret, men vi bør være vaktsom i forbindelse med dette. I tillegg er det visse regler som må følges – disse er ramset opp nedenfor.

Hovedregler for brukere som ønsker å benytte utstyr ved Klinisk institutt 2

• Alltid spør om tillatelse til å bruke utstyret før du begynner å bruke det.

• Kontaktinformasjon til hovedansvarlig for utstyret er notert på de ulike instrumentene eller ved inngangen til rommet hvor utstyret er tilgjengelig.

• Alltid pass på at man får nødvendig opplæring før bruk av utstyret.

• Alltid rapporter til hovedansvarlig for utstyret dersom problemer oppstår.

• Alltid registrer bruken av utstyret i loggboken som tilhører utstyret.

Den komplette listen over utstyr tilgjengelig på instituttet finnes her:

Det er viktig for oss at lister for nytt utstyr holdes oppdatert. Når du har mottatt nytt utstyr, vennligst rapporter dette til Kjerstin.Jakobsen@k2.uib.no

Ønsker for nye instrumenter/nytt utstyr kan også sendes til Kjerstin.Jakobsen@k2.uib.no

Vær obs på at utstyr som ligger under de tre kjernefasilitetene ved instituttet er under overoppsyn av ansatte ved kjerneavdelingen og ligger under kjerneavdelingens egen administrasjon.

Lykke til med alle tekniske detaljer

Roland

HMS runder på K2 desember 2014

Advarsel skiltHMS-runde er en fysisk gjennomgang av lokaler, utstyr og arbeidsmetoder for å kartlegge fare for sykdom og skade på personell, miljø og materiell og vurdere behov for tiltak. Forhold som har betydning for brannvern og ytre miljø (t.d. farlig avfall og utslipp) skal også vurderes. Eksempler på forhold som skal kartlegges er feil og mangler på møbler og utstyr, sjenerende støy, mangelfull belysning, redusert luftkvalitet, varme, dårlig orden og renhold eller blokkerte rømningsveier.

Det vil bli gjennomført HMS- runder på K2:
2. desember kl 1300 til 1600 i Lab bygget.
3. desember kl 0900 til kl 1100 på Barneklinikken
8. desember 1000 til 1200 på Kvinneklinikken.

Linker til sjekklistene som skal gjennomgås finner du her

Alle forskningsgruppene må gå igjennom sjekklisten, og melde inn og følge opp evt avvik.
Uke 46 er deadline for innlevering av skjema til Irene Hjelmaas

Det er lovet en psykososial arbeidsmiljø undersøkelse i begynnelsen av 2015, i regi av HMS- avdelingene

Faglig-pedagogisk dag 6. februar 2015

Kontor for etter- og vidareutdanning inviterer alle fagmiljøa ved UiB til å kome med forslag til innlegg på fagdagen. Innlegga kan ha form som ei ordinær forelesing på ein til to undervisningstimar, men fagmiljøa kan òg velje å sette saman forelesingsrekker eller miniseminar innan eit fagområde eller tema. I den vidaregåande skulen blir det undervist i eit mangfald av fag ved ulike utdanningsprogram med mykje tverrfagleg prosjektarbeid, og emne frå fagområde ved alle fakultet og faglege einingar er difor aktuelle som forelesingstema. For mer informasjon

Frist for innmelding av innlegg er 20. november. Innlegga meldes inn via denne lenka

Nyhetsbrev fra organisasjonsutviklingsprosjektet ved UIB

forsidecollage_2Universitetet i Bergen har satt i gang et organisasjonsutviklingsprosjekt for å utvikle de sentraladministrative tjenestene, og har som abisjon at alle ansatte skal ha god kjennskap til prosjektet. Prosjektets nettsider utgjør en hovedkanal for informasjon til ansatte. I tillegg er det sendt ut nyhetsbrev om prosjektet som du kan lese her 

Vis frem dine forskningspresentasjoner fra 2014

Forskerskolen i klinisk medisin inviterer deg til å vise frem dine forskningspresentasjoner som er holdt eller skal holdes på kongresser og møter i 2014. Det vil bli posterutstilling i Vestibylen på Haukeland Universitetssykehus 26.-30.01.15, og muntlige presentasjoner 29.01.15. De beste presentasjonene belønnes med premie! For mer informasjon.

Påmeldingsfrist er 1. desember 2014.

Styrer vi systemet eller er vi dets slaver? – noen tanker i forkant av HMS-seminaret

Eystein 2Neste uke arrangeres K2 sitt HMS seminar, forhåpentligvis kommer du dit for å lære om samarbeid og arbeidsglede – viktige faktorer for at K2 skal være en god arbeidsplass.

Jeg holder akkurat nå på å lese Sapiens – a Brief History of Humankind skrevet av den Israelske historikeren Yuval Harari ved Hebrew University. Den gir en fascinerende gjennomgang av Homo Sapiens – det vise mennesket – sin historie; eller som Harari kaller oss; The deadliest species in the annals of biology.

En av de store omveltningene i vår historie er jordbruksrevolusjonen som fant i Midt-Østen ca 12000 før Jesu fødsel. Før det var Homo Sapiens en jakter og samler som forflyttet seg dit maten fantes. Jordbruksrevolusjonen skjedde ved at hvete ble kultivert og dyrket. Tradisjonelt fremstilles dette som et stort fremskritt, men Harari stiller spørsmålet: var det mennesket som tok kontrollen over hveten eller var det hveten som tok kontrollen over mennesket? Jordbruksrevolusjonen førte til at Homo Sapiens ble bonde og bofast, men han måtte jobbe mer og hardere – så, luke, gjødsle og vanne under ubarmhjertig sol. Fra å være et relativt fritt individ som kunne forflytte seg og samle og jakte seg til et variert kosthold, ble kosten nå mer ensidig og han ble mer sårbar for hvordan klima og vær påvirket avlingene. Dette ga tidvis malnutrisjon, hungersnød og død; uvante, repetitive og ufysiologiske arbeidsoppgavene ga belastningsskader. Den store fordelen var imidlertid høy matproduksjon som gav mat til å mette mange munner; byer og samfunn som vokste opp rundt åkerlappene, men med dem kom epidemier og kriger. Fremskrittet som raskt viste seg å være helt irreversibelt, hadde en rekke negative effekter.

Man kan dra mange paralleller til nyere historie. Da jeg startet forskning som student hadde vi hverken pc, www eller e-post, noe som i dag er uunnværlige hjelpemidler(?). Før skrev man brev når man hadde noe viktig på hjertet. Nå spyr vi alle ut e-poster i et stadig økende tempo og omfang. Er vi herrer over IT-revolusjonen eller er vi blitt dens slaver? – og hvordan påvirker dette HMS på vår arbeidsplass.

Dette er noe vi kanskje kan tenke på mens vi venter på HMS-seminaret 05. November.

Vell møtt!

Eystein Husebye

Fungerende instituttleder

DISPUTASER UKE 44

slettomGrete Slettom disputerer for Ph.D graden mandag 27. oktober 2014.
Prøveforelesning: Mandag 27. oktober 2014 kl. 10:30
Oppgitt emne: «Treatment of acute myocardial infarction. How could patient outcome be further improved?»
Disputas: Mandag 27. oktober 2014 kl. 12:15
Sted: Aud. 2, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91
Avhandlingens tittel: «A systematic approach to the use of insulin to prevent reperfusion injury in porcine ST-elevation myocardial infarction»
1. opponent: MD, PhD Jose PS Henriques, Academic Medical Center, Amsterdam, Nederland
2. opponent: Professor Rune Wiseth, NTNU, TrondheimOppslag og pressemelding
Oppslag  og pressemelding Grete Slettorm

Global-Dagens_medicin_norge-Bilder-Portretter-Vegard Skalstad Ellensen 250Vegard Skalstad Ellensen disputerer for Ph.D graden mandag 27. oktober 2014.10.20
Prøveforelesning: Mandag 27. oktober 2014 kl. 10:30
Oppgitt emne: «Perifer arteriesykdom i et globalt perspektiv. Hvordan endres epidemiologiske forhold og behandling?»
Disputas: Mandag 27. oktober 2014 kl. 12:15
Sted: Aud. 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91
Avhandlingens tittel: «Intimal hyperplasia. Experimental and clinical studies»
1. opponent: Professor Martin Björck, Uppsala Universitet, Sverige
2. opponent: Professor Truls Myrmel, Universitetet i Tromsø
Oppslag  og pressemelding