Månedlige arkiver: februar 2025

Ukens leder

Kjære alle sammen,

Jeg håper alle har fått med seg at fakultetet har satt opp en arbeidsgruppe ledet av Frode Berven (instituttleder Institutt for biomedisin) som skal foreslå tiltak for å redusere fakultetets samlede arealbruk (campus Bergen) med minst 10 %. Her gjelder det å finne sammenhengende arealer vi kan gi fra oss. Vår representant i arbeidsgruppen er Lars Herfindal, kom gjerne med forslag til ham.

Som skrevet før så har K1 og K2 for så vidt allerede begynt prosessen med fortetting og er nå i gang med å fraflytte noen arealer som sykehuset skal overta. Innsparte husleie og driftskostnader kommer K1 og K2 direkte til gode.

En liten oppdatering om teknikerkartlegging: nå er det forskningsgruppe- og kjernefasilitetsledere som skal fylle inn et spørreskjema (frist 23.2.25). Etter vinterferien kommer vi til å invitere til samtaler med dem, og så fortsetter vi dialogmøtene med teknikere. All informasjon til teknikere finnes på teams-kanalen som er opprettet, så gjerne gå inn der og sjekk regelmessig.

Alle våre førsteamanuensis og professor i hovedstilling samt forskere/postdoc som er PI skal delta på BOA-workshop etter vinterferien, påmeldingslenke sendes ut snart.

Og sist men ikke minst: Gratulerer så mye til Stian Knappskog som har fått NFR tildeling!

Ha en riktig god helg!

Silke

UiB deltar i Coimbra Group Scholarship Program

Coimbra Group har etablert et stipendprogram som gjør det mulig for unge forskere fra utenfor EU å utføre deler av sin forskning ved et Coimbra Group-universitet. Mer enn 20 universiteter deltok i programmet i 2022. Universitetet i Bergen slutter seg til dette initiativet fra 2025.

Deltakelse i programmet er et middel til å styrke Universitetet i Bergens økte fokus på Afrika. Universitetet i Bergen vil delta i Coimbra Groups stipendprogram ved å tilby to stipender med en varighet på 1 til 3 måneder.

Søknadsfristen er 31. mars 2025,

Stipendkrav og mer informasjon https://www.uib.no/en/globalchallenges/175663/uib-participates-coimbra-group-scholarship-programme

 

Registrering åpen for c-myc Single Cell Satellite Seminar

Vi har gleden av å invitere deg til vårt første årlige KG Jebsen Centre for Myeloid Blood Cancer (c-myc) Single Cell Satellite Seminar på Solstrand Hotel den 12. mai. Seminaret er et satellittarrangement til CCBIOs 13. årlige symposium, som finner sted de påfølgende to dagene. Begge arrangementene holdes på Solstrand Hotel nær Bergen, hvor du vil få mulighet til å knytte kontakter med kollegaer og delta i vitenskapelige diskusjoner i tre dager med banebrytende forskning.

Med fokus på enkeltcellebiologi har vi satt sammen et spennende program med anerkjente nasjonale og internasjonale foredragsholdere. Se programmet her. Vi vil også gi deltakerne mulighet til å presentere postere for å fremme vitenskapelige diskusjoner. Dagen avsluttes med en uformell middagsbuffé kombinert med en postersesjon og utdeling av pris for beste poster.

Den subsidierte deltakeravgiften for akademiske deltakere er 1500 NOK/150 Euro per person for seminaret, inkludert overnatting med full pensjon. Vi har begrenset kapasitet for både deltakelse og overnatting, og anbefaler alle å registrere seg tidlig. Når du registrerer deg på nett, vennligst gi beskjed dersom du ønsker å dele rom og spesifiser hvem du ønsker å dele med.

Registreringsfrister:

Deltakelse på seminaret: 1. april – here

Posterabstrakter: 7. april – here

For spørsmål om Single Cell Satellite Seminaret ta kontakt med Stein-Erik Gullaksen (Stein.Gullaksen@uib.no)

For behov for overnatting 11.–12. mai, kontakt ta kontakt med Reidun Kopperud (Reidun.Kristin.Kopperud@uib.no). Merk at det er begrenset antall rom tilgjengelig

  1. CCBIO Annual Symposium

For 2025-symposiet har vi satt sammen et solid vitenskapelig program og sikret oss en rekke internasjonale foredragsholdere, blant annet Sir David Lane, Eva Hellström-Lindberg, Theodoros Foukakis, Anna Dimberg, Steinar Ø. Thoresen, Gema Moreno-Bueno og Jean Albrengues.

CCBIO Annual Symposium-nettside: www.ccbiosymposium.no

Registreringslenke: Registreringsskjema (frist 1. april)

Praktisk informasjon: Praktisk informasjon (les før du stiller spørsmål)

For spørsmål om CCBIO-symposiet (etter å ha lest infoskrivet), kontakt Geir Olav Løken (geir.loken@uib.no).

På vegne av c-myc Bjørn Tore Gjertsen, Simona Chera og Eivind Valen

Beste hilsener fra organisasjonskomiteen
Stein-Erik Gullaksen, Reidun Kopperud, Sturla Grøndal og Gro Gausdal

Helse, klima og selvforsyning – kan kostrådene score hat-trick?

I 2024 fikk Norge nye kostråd. De anbefaler oss blant annet å spise mer frukt og grønt og mindre rødt og bearbeidet kjøtt. Å spise og produsere mer frukt og grønt er bra for folkehelsa, selvforsyningsgraden og klimaet – likevel mangler vi politikk for å lykkes med den grønne matomstillingen.

Vi inviterer til samtaler om hvordan vi kan få folk til å spise i tråd med kostrådene. Hva bør politikerne gjøre? Hva er matbransjens ansvar? Hvilket ansvar har vi forbrukere?

  1. mars 17:45 18:30 på Skifte bar, Det Vestnorske Teater

https://www.varmerevaterevillere.no/programoversikt-2025/helse-klima-og-selvforsyning-kan-kostradene-score-hat-trick

Invitasjon til informasjonsmøte om årets hovedutlysning for forskerprosjekter

Kreftforeningen inviterer til digitalt informasjons- og samarbeidsmøte med tidligere søkere og administrativt personale

Kreftforeningen ønsker å støtte god forskning i hele landet og holder derfor et eget digitalt møte for søkere og administrativt personale fra miljøer med potensiale for å sende inn flere søknader av høy kvalitet.

Møtet vil holdes på Teams og omhandle Kreftforeningens hovedutlysning av midler til forskerprosjekter.

Møtet holdes tirsdag 4. mars kl. 12:30 – 14:00.

Vi ønsker med dette møtet å informere om utlysningen og åpne for spørsmål tidlig på året slik at det er god tid på forberedelsene til årets frist.

Årets søknadsfrist er 27. mai. De årlige informasjonsmøtene for alle søkere og administrativt personale vil fortsatt holdes (i tillegg) nærmere søknadsfristen.

Lenke til påmelding. Frist for påmelding 28. februar. 

ERC digital opplæring

Vi vil holde en en-dags digital workshop om hvordan skrive et konkurranseforslag for ERC Advanced Grant 2025 (frist for utlysning: 28. august 2025). Workshopen vil bli holdt på Zoom fredag ​​28. mars kl. 0900-1500. Alle vitenskapelige og administrative ansatte er velkommen! Du kan melde deg på her: https://skjemaker.app.uib.no/view.php?id=18569144

Vi vil holde en 1,5-dagers digital workshop om Hvordan skrive et konkurranseforslag for ERC Starting and Consolidator Grants 2026 (frister ennå ikke bekreftet, men forventet: StG oktober 2025 / CoG Jan 2026) Workshopen vil vare fra kl. 09.00-15.00 tirsdag 29. til 3. april kl. Alle vitenskapelige og administrative ansatte er velkommen! Du kan melde deg på her: https://skjemaker.app.uib.no/view.php?id=18569743

SAVE THE DATE: Det vil også være en ERC Proposal Reading Day torsdag 8. mai i NG5. Du kan registrere deg på NFRs nettside – så snart lenken går live legger jeg den ut her, men vær så snill å hold av datoen i mellomtiden.
Utvikle konkurransedyktige forslag for ERC Advanced Grant 2025

FRIPRO – Banebrytende forskning – nye utlysninger

Webinar 19 mars kl 12-14

Forskingsrådet utlyser to nye programmer for banebrytende forskning: for toppforskere og for radikale forskningsidéer i tidlig karriere.

Webinaret vil forklare detaljene i disse programmene:

  • hvem som kan søke
  • hva man kan søke om
  • hvilke begrensninger som finnes

Mer informasjon og påmelding https://www.forskningsradet.no/arrangementer/2025/fripro-banebrytende-forskning-nye-utlysninger/

Bridging Nordic ATMPs – webinarserie

Det neste EATRIS-webinaret vil finne sted 12. mars kl. 12.00 CET med David Morrow, EATRIS Senior Program Manager som snakker om «EATRIS’ rolle i utviklingen av neste generasjon av celle- og genterapier». David er plattformsjef for plattformene Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP) og Vaccines, Inflammation and Immune Monitoring (VIIM).

Bridging Nordic ATMPs – webinar series

#MSCA lunsj samtale

Bli med oss ​​7. mars 2025, 12:30-14:00 CET (online) for den tredje og siste begivenheten i MSCA-demokratiserien.

Denne økten vil utforske hvordan ulike identiteter og verdier former politiske holdninger om polariserende temaer som helse, klima og migrasjon.

Foredragsholdere vil dele innsikt fra forskningen deres, diskutere politiske implikasjoner og reflektere over vitenskapens rolle i å informere den offentlige opinionen.

Registrer deg innen 6. mars, 12:00 CET: https://europa.eu/!6JkmJk

Kurs i brukermedverknad i medisinsk og helsefagleg forsking 7-9.mai 25

Mai 7, 2025, 11:00 AM – May 9, 2025, 4:00 PM

Eitri Medical Incubator

Kurset er laga for å tilrettelegge for brukarmedverknad i medisinsk og helsefagleg forsking, og vil mellom anna vise metodar i å involvere pasientrepresentantar. Dette er i høgste grad aktuelt for alle biomedisinske forskingsfelt. Pasient- og brukarmedverknad har ein dokumentert positiv verknad på relevansen og effekten av medisinsk forsking.

https://www.uib.no/ccbio/173302/ccbioneur910-brukarmedverknad-i-medisinsk-og-helsefagleg-forsking-2025

 

Frokostseminar – Det gode arbeidsmiljø

Arbeidsliv i endring – hva med arbeidsmiljøet?
Digitalt frokostseminar tirsdag 11. mars 2025 på TEAMS kl. 08:30-10:00

Arbeidsmiljø – kjønnsbalanse – mangfold

Arbeidsmiljø handler om hvordan vi organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidet vårt. Et godt arbeidsmiljø kjennetegnes av god ledelse, medvirkning fra ansatte og tydelige organisatoriske rammer. Kompetanse, god kommunikasjon, mestring og anerkjennelse gir både trygghet og trivsel.

Gjennom frokostseminarserien Arbeidsliv i endring – hva med arbeidsmiljøet? ønsker vernetjenesten ved UiB å sette søkelys på betydningen av faktorer som bygger et godt arbeidsmiljø. Det er med stor glede vi inviterer til årets første frokostseminar i serien Arbeidsliv i endring – hva med arbeidsmiljøet i 2025.

I arbeidet med arbeidsmiljø er mangfold og inkludering sentrale stikkord. I 2024 feiret Komite for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (KIF-komiteen) sitt 25-års jubileum. En del av komiteens arbeid er at den skal bidra til bevisstgjøring knyttet til mangfold, inkludering og trakassering ved utdannings- og forskningsinstitusjoner. På seminaret vil vi få en presentasjon av arbeidet i KIF. Likestillingskomiteen ved UiB gjennomførte i 2024 en undersøkelse om likestilling og mangfold blant både ansatte og studenter. Svarene på undersøkelsen vil bli lagt frem etter at det har vært en kort presentasjon av Likestillingskomiteen ved UiB.

Inviterte til frokostseminaret er:

  • Ragnhild Hennum, professor og dekan ved Det juridiske fakultet ved UiO, og leder i KIF-komiteen
  • Mona Grindheim Matre, seniorrådgiver ved HR-avdelingen og sekretær for Likestillingskomiteen ved UiB
  • Tonje Fyhn, forsker og avdelingsleder for Velferd, arbeid og helse i NORCE
  • Sølvi Løland Tunge og Sayna Etminan, mangfolds- og fadderkoordinatorer ved Studieavdelingen UiB

Seminaret arrangeres digitalt 11. mars kl. 08:30-10:00 på TEAMS, og du melder deg på her.

Påmelding innen arbeidsdagens slutt mandag den 10. mars

Møteledere:

  • June Vibecke K. Indrevik, universitets hovedverneombud (UHVO) UiB
  • Ann-Elise Olderbakk Jordal, vara UHVO UiB

Vernetjenesten ved UiB
E-post: UHVO@uib.no
Telefon: 55 58 30 60

Ukens leder

Kjære alle K2-ere,

Det pågår for tiden mye viktig arbeid med å samordne 2015-modellen for medisinstudiet og Vestlandslege-piloten til én felles studiemodell for legeutdanningen på Vestlandet. Mange er og flere vil bli involvert i bred kartlegging for å finne en best mulig gjennomførbar løsning for å sikre god legeutdanning på hele Vestlandet.

I den nye flercampus-modellen vil alle medisinstudentene være samlet her i Bergen de tre første årene av studiet, mens de siste tre årene vil studentene være fordelt på Bergen, Stavanger, Førde og etter hvert Haugesund. Studentene vil da få all praksis og undervisning samme sted. Samme fag vil dekkes i samme del av studiet, noe som vil kunne gi godt samarbeid på tvers med gode synergier. Samtidig er lokale tilpasninger avgjørende.

Pasientkontakt gjennom kurs og ikke minst praksis på sykehus og i primærhelsetjeneste vektlegges da dette er av stor betydning for å kunne gå inn i rollen som lege på en god måte. Som i all utdanning av helsepersonell er det avgjørende med tett samhandling sykehus/HOD-akse og UH-akse. Sammen er vi krutt! Sykehusene i Helse Vest og primærhelsetjenesten er sentrale i planleggingsarbeidet for justering av medisinstudiet til en felles flercampusmodell.

Til høsten begynner de første 20 studentene som skal ta de siste tre årene av medisinstudiet i Førde med oppstart høsten 2028. I Stavanger er det studenter i full gang med 4rde og 5te studieår i Vestlandlege-piloten parallelt med videreføring av 2015-modell-praksis som gradvis trappes ned og vil våren 2027 i sin helhet være overført til Bergen.

Alle gode innspill for å sikre en best mulig utdanning av leger på Vestlandet er velkommen!

Jeg ønsker dere alle en riktig god helg!

Camilla

Michael Sars-symposiet 2025 vil finne sted 6. juni 2025 i Bergen.

Michael Sars-symposiet 2025 gir forskere i Bergen en unik sjanse til å høre det aller nyeste arbeidet innen evolusjon av celler og nervesystemer og hvordan proteiner oppnår så mye som molekylære maskiner. Dessuten er det en flott mulighet til å mingle med ledende lys innen forskning som spenner fra molekyler til økosystemer.

Sesjonstemaer:

  • Evolusjon av systemer
  • Molekylære maskiner
  • Evolusjon av proteiner
  • Evolusjon av reseptorer

https://www.uib.no/en/michaelsarscentre/174557/michael-sars-symposium-2025