Daglige arkiver: 15. mai 2020

Ukens leder

Selv om bade vårt arbeid og personlige liv har måttet gjøre store tilpasninger med COVID-19, har det også resultert i enestående innovasjon. Både direkte og indirekte har COVID-19 endret alle aspekter av livene våre, fra måten vi kommuniserer, samhandler og sosialiserer til vår innvirkning på planeten. Som et resultat av disse endringene har teknologien måttet avansere, åpne nye løsninger og enda viktigere, nye muligheter. Ironisk nok, og til tross for vårt nåværende fokus på sosial distansering, har vi lært å komme sammen for å fremskynde utviklingen f.eks. oppskalering av nye diagnostiske tester ved NTNU på en måned eller nye sykehus bygget i løpet av en uke i Kina. Med åpningen av den nye inkubatoren allerede i høst, og NFR-søknadsfrister rett rundt hjørnet – har det aldri vært en bedre tid å hoppe på innovasjonsbølgen.

Til slutt antyder det siste notatet fra dekan Per Bakke at vi nå går i riktig retning mot å gjenoppta normal laboratorievirksomhet. For å komme tilbake til vårt normale arbeidsliv er det viktig at alle tar «e-læring-kurs-beskyttende tiltak«. Så jeg antar at denne 17. mai har vi desto større grunn til å feire enn vanlig. Gratulerer med dagen!

Evaluering av koronahåndteringen

Idet universitetet er i ferd med å åpnes opp etter denne (første) smittebølgen med koronaviruset, er det aktuelt å gjøre en evaluering av det som har fungert bra og det som har fungert mindre bra i den perioden UiB var stengt. Hensikten er at vi er best mulig rustet ved eventuelt neste bølge som FHI har antydet kan komme til høsten.

Likeledes er det viktig å gjøre en vurdering av hvilke mer permanente endringer vi kan gjøre selv om det ikke skulle komme en ny bølge.

Vi ber derfor om dine tilbakemeldinger på hvordan du opplever at UIB har håndtert koronasituasjonen våren 2020. Det er opp til deg å kommentere på de feltene du ønsker.

Vi setter pris på at du tar deg tid til å svare. Frist: Onsdag 20. mai.

Hilsen Pål og ledergruppen ved K2.

 

https://skjemaker.app.uib.no/view.php?id=8442849

Fakultetets dag 2020 – prisvinnere

Dekanatet har på grunn av den pågående pandemien besluttet å flytte Fakultetets dag 2020 til 21. oktober, men prisvinnerne er klare. Vi gratulerer alle så mye!

Falch-prisvinnerne, fra venstre: Marte-Helene Bjørk, Henriette Aksnes og Nils Erik Gilhus. Foto/ill.: Silje Alvestad / Privat / Anne Sidsel Herdlevær

Les mer om det medisinske fakultets priser her

English: Invitation to Research Infrastructure Network Meeting

Dear Colleagues,

We are pleased to invite you to our first digital gathering for the informal Research Infrastructure Network at the University of Bergen.

The network is initiated by a core group of three persons at different faculties (Hiwa Målen/SVFA, Susanna Pakkasmaa/MATNAT & Jorunn Viken/PSYKF), to share experiences, information, best practices and the like, and the potential members will be people working hands-on with research infrastructures.

Please see the agenda for our first digital gathering, that will take place on Tuesday 19 May, between 13:00-14:30.

Les videre

Ukens ansatt – Kadri Madissoo

Veldig kjekt å havne på K2Nytt, takk Tonje.

Jeg er utdannet som genteknolog (Gene Technology, 2011) fra Universitet i Tartu, Estland. Jeg begynte som avdelingsingeniør ved Bergen Gynekologisk forskningsgruppe i 2012 med professor Helga Salvesen som leder og er nå ansatt som overingeniør for professor Camilla Krakstad i samme forskningsgruppe.

Jeg er ansvarlig for daglig drift av Kvinneklinikkens forskningslaboratorium. Her jobber jeg med prøveinnsamling og administrasjon av Bergen Gyn kreft Biobank, hvor vi per i dag har inkludert over fem tusen pasienter. Jeg jobber med forskjellige molekylærbiologiske metoder og bidrar i forskjellige forskningsprosjekter både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Jeg utfører også administrative oppgaver, blant annet bestillinger for forskningsgruppen, opplæring for nyansatte og HMS. Som verneombud ved K2 er jeg veldig glad for at det er dannet en fellesarena, hvor vi kan diskutere problemer og utfordringer på tvers i instituttet for å gjøre alles arbeidshverdag bedre.

Forskningsgruppen jeg jobber i, har alltid vært svært engasjert i forskningen innenfor gynekologisk kreft. Med stor motivasjon og entusiasme i arbeidsdagen, er det en glede å jobbe her. Målet med arbeidet vårt er å finne en stadig kortere behandlingsvei for våre kreftpasienter. Det er drivende faktor for mitt arbeid. På kvinneklinikken er det travle arbeidsdager, mange spennende utfordringer og godt samarbeid, det setter jeg pris på. Jeg syns også samarbeid mellom K2 og forskjellige Helse Bergen avdelingene er unikt og må tas vare på.

Håper alle tar vare på hverandre, også nå i koronatiden og husk å sette pris på kollegene dine!

Takk for meg!

Kadri

Hjemmekontor – Mona Synnøve Nilsen

Jeg har vært PhD student ved Hormonlaboratoriets forskningsgruppe siden mai 2018 og undersøker metabolismen av forgrenede aminosyrer (BCAAs) i overvekt og insulinresistens. Forskningsprosjektet mitt er basert på å utføre mye labforsøk, og det er ikke mulig å gjøre labarbeid hjemme. Jeg har derfor utsatt noen labforsøk. Jeg har også 25 % pliktarbeid til ph.d.-stillingen min og underviser bachelorstudenter i ernæringsbiokjemi. Noen dager før universitetet stengte, forberedte jeg et laboratoriekurs for studentene. Laboratoriekurset måtte avlyses. Jeg planla også å delta på forskningskonferanser før sommeren, men disse møtene er også avlyst på grunn av koronaviruset.

Det har vært litt utfordrende å jobbe hjemmefra, men jeg har klart å finne løsninger. Jeg har tatt med en ekstra PC-skjerm hjem fra jobb og hjemmekontoret mitt er ved det største bordet i leiligheten min. I det siste har jeg klart å jobbe med artikkelen min som snart skal sendes inn på nytt. Jeg har også fullført min midtveisevaluering på Teams.

Jeg tror det er viktig at vi holder fast ved de daglige rutinene, holder regelmessige (digitale) møter med kollegaene og kanskje går en tur i løpet av dagen. Jeg håper ting snart kommer tilbake til det normale.

Nye publikasjoner

Her er nyere publikasjoner med bidrag fra K2 basert på siste ukes litteratursøk på PubMed (og eventuelt artikler som ikke har vært med i tidligere lister). Denne gangen inkluderer listen totalt 12 nyere publikasjoner. Oppføringene forekommer i den rekkefølgen de er mottatt fra NCBI. Hvis du har publikasjoner som ikke er inkludert i denne eller tidligere lister, sendes referansene til Oda Barth Vedøy.

Les videre